Sol Parti'nin yeni yönetimi belirlendi

Sermaye basınının beklentilerinin aksine, Lafontaine'in çekilmesinin ardından Sol Parti yeni yönetimini kısa sürede belirledi.

Almanya'daki Sol Parti'nin Mayıs ayındaki kongrede seçeceği yeni yönetim kadrosu üzerinde uzlaşma sağlandı.

Sol Parti eşbaşkanlarından Oscar Lafontaine'in sağlık sorunları nedeniyle 15-16 Mayıs'ta Rostock'ta yapılacak parti kongresinde yeniden adaylığını koymayacağını açıklamasının ardından toplanan parti merkez yönetimi ve eyalet başkanları, partinin yeni yönetimini bir gecede belirledi.

Sermaye basının, Lafontaine'in yönetimden çekilmesinin ardından Sol Parti'nin krize girmesi ve yönetim kavgalarıyla tıkanması yönündeki beklentisi gerçekleşmezken, yeni yönetimde işçi kökenli ve genç siyasetçilerin öne çıkması dikkat çekti.

Sol Parti tarafından dün yapılan açıklamaya göre, partinin gelecek dönemki eşbaşkanları Dr. Gesine Lötzsch ve Klaus Ernst olacak. Demokratik Alman Cumhuriyeti'nin (DDR) ilhakından önce Almanya Sosyalist Birlik Partisi (SED) üyesi olan Lötzsch, sermaye basını tarafından sosyalist iktidarın iç güvenlik kurumlarıyla ilişkili olmakla suçlanıyor.

Diğer eşbaşkan Ernst ise işçi kökenli ve metal işçileri sendikası IG Metall içinde uzun yıllar yöneticilik ve danışmanlık yapmış eski bir sosyal demokrat.

Öte yandan Sol Parti içindeki Komünist Platform'un yöneticilerinden Sahra Wagenknecht'in dört parti başkan vekilinden biri olarak belirlenmesi de dikkat çekti. Wagenknecht'in bu göreve gelmesi 2007'de Lafontaine'in tavsiyesiyle gündeme gelmiş, ancak Lothar Bisky ve Meclis Grup Başkanı Gregor Gysi tarafından engellenmişti.

Partinin mevcut eşbaşkanı ve Avrupa Sol Partisi Başkanı Lothar Bisky ise yeni yönetimde yer almıyor.

Rostock'taki kongrede liste dışından kişilerin de aday olabileceği belirtilse de, üzerinde uzlaşılan listede bir değişiklik olması beklenmiyor.

(soL – Dış Haberler)