'Sen misin işçilerle konuşan' dediler, komünist partiyi yasakladılar

Kazakistan'da komünist partinin faaliyetleri grevdeki işçilere destek olduğu için durduruldu. Gürcistan'da ise eski komünist parti mensupları ve Sovyet kurumlarının eski çalışanlarının kamuda ve üniversitelerde çalışması yasaklandı.

Kazakistan'ın Mangistau Bölgesi'nde bulunan KazMunaiGaz Şirketi'ne bağlı petrol rafinerisi işçileri Mayıs ayından bu yana grevde. Ücretlerin yeterli ve adil olmadığı ve sendikalaşmaya engel olunduğu gerekçesiyle greve giden 10 bin civarında işçi, Kazak polisinin vahşi saldırılarına maruz kaldı. Bu saldırılarda yaşamını yitirenlerin yanı sıra, polisin gözaltında katlettiği işçiler de bulunuyor.

KazMunaiGaz, bir kamu şirketi olmasına karşın işletmesini yürüten kurulun başkanlığını Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbaev'in damadı Timur Kulibaev yapıyor. Kurul, geçtiğimiz haftalarda grevdeki işçileri bir kez daha tehdit ederek, grevi bırakmayan işçilerin iş kanununu ihlal etmek gerekçesiyle işten atılacağını duyurmuştu.

Şirketin bulunduğu Mangistau bölgesi Kazak petrolünün yaklaşık yüzde 70'inin bulunduğu Hazar Denizi kıyısında yer alıyor.

Komünist partiye yasaklama
4 Ekim'de Almati'de bulunan bir mahkeme Kazakistan Komünist Partisi'nin faaliyetlerini yasakladı. Karara gerekçe olarak Kazakistan Komünist Partisi Genel Sekreteri Gaziz Aldamjarov'un Halk Cephesi adlı bir örgütlenmenin toplantısına katılması gösterildi. Halk Cephesi'nin Mangistau'daki greve destek verdiği, bu örgütlenmenin arkasında ise Kazakistan Komünist Partisi'nin olduğu ileri sürüldü. Daha önce de Kazakistan Komünist Partisi'nin Mangistau örgütünün yöneticilerinden Nurijaş Abdrimova, grevdeki işçilere hitap ettiği için ağır para cezasına çarptırılmıştı.

Kazakistan Komünist Partisi Genel Sekreteri Gaziz Aldamjarov kararın partisinin Ağustos ayında yapılması beklenen seçimlere katılmasının engellenmesi amacıyla alındığını belirtti. Kazakistan Komünist Partisi'nin 50 binin üzerinde üyesi bulunuyor.

Komünist partilerden kınama
Rusya Federasyonu Komünist Partisi'nin girişimiyle dünya komünist ve işçi partileri Kazakistan devletinin aldığı bu kararı şiddetle kınadı. “Antikomünizme geçit yok” başlığını taşıyan ortak açıklamada Sovyetler Birliği'nden geriye kalan coğrafyada antikomünist histerinin yeniden büyük bir ivme kazandığı belirtildi. Kazakistan Komünist Partisi'nin faaliyetlerinin durdurulmasının Kazak hükümetinin despotik uygulamalarının yeni bir örneği olduğu söylendi.

Saakaşvili yine komünizme saldırıyor
Açıklamada ayrıca Gürcistan'da Saakaşvili yönetiminin aldığı yeni bir antikomünist karar da şiddetle kınandı. Karara göre eski Sovyetler Birliği Komünist Partisi ve Genç Komünistler Birliği üyelerinin yanı sıra Sovyet kurumlarının eski çalışanlarının da Gürcistan'da kamu kurumlarında ve üniversitelerde çalışmaları yasaklandı.

Komünist ve işçi partileri yaptıkları açıklamayla bu saldırılar karşısında Kazakistan Komünist Partisi ve Gürcistan Birleşik Komünist Partisi ile dayanışmalarını ilan ettiler. Açıklamada Türkiye'den de Türkiye Komünist Partisi'nin imzası bulunuyor.

(soL – Dış Haberler)