Portekiz Komünist Partisi 19. Kongresi’ni topladı

Portekiz Komünist Partisi’nin 19. Kongre süreci, 30 Kasım ile 2 Aralık tarihleri arasında, başkent Lizbon yakınlarındaki Almada’da yapılan toplantı ile sonlandı. Üç gün süren toplantıda, parti örgütlerinde uzun bir sürece yayılan tartışma süreçleri kararlara evrildi ve yeni kurulların seçimi tamamlandı.

Toplantıya katılan bin 100’ün üzerindeki delegelerden bir bölümü söz alarak, partinin çeşitli alanlardaki çalışmalarından deneyimler aktardılar. Merkezi kurullar adına yapılan konuşmalarda ise, partinin ülkedeki kapitalist krizin emekçiler üzerinde yarattığı baskılara ve iktidarın uyguladığı sözde “çözüm” uygulamalarına karşı yürüttüğü siyasetin nasıl sürdürüleceği üzerinde duruldu. Dünya çapında ve Portekiz’de öznel güçlerin nesnel gelişmelerin gerisinde kaldığı, direnme ve güç biriktirme döneminde olunduğu vurgulandı.

Portekiz’in geleceğinin, 1974’teki Nisan Devrimi’ne gönderme yapılarak “Nisan değerleri” tarafından belirlenmesi gerektiği, yapılan hemen hemen bütün konuşmalarda değinilen ortak bir olguydu. Nitekim kongrenin ana sloganı da “Demokrasi ve sosyalizm - Nisan değerleri Portekiz’in geleceğini belirleyecek” idi. Sosyalizmin yolunun bu değerlerin hayata geçirildiği bir Portekiz’den geçtiği belirtildi. Portekiz’de sosyalizmin inşasının, ülke ve dünya gerçeklerine dayanan, geçmiş deneyimlerden ders alan ve hiçbirini kopyalamayan bir süreç olacağının altı çizildi.
Genel Sekreterlik görevine Jerónimo de Sousa’nın yeniden seçildiği kongrede, dünyanın çeşitli ülkelerinde hakları için mücadele eden işçiler ve emperyalizme karşı mücadele eden halklarla dayanışma kararlılığı vurgulandı.

Kongreye, çeşitli ülkelerden 57 parti ya da örgüt temsilcisi katıldı. Türkiye Komünist Partisi de kongrede temsil edildi.

(soL – Portekiz)