Lübnan'da sol birlik

Lübnan'da aralarında komünistlerin de bulunduğu bir dizi sol parti mezhep ayrılıklarına dayanan siyasi sisteme karşı ortak cephede mücadele edecek.

Lübnan'daki bir dizi sol parti tarafından “Milli İlerici Cephe” (MİC) kuruldu.

Lübnan Komünist Partisi (LKP), Halk Hareketi ve bir dizi diğer sol parti tarafından önceki gün başkent Beyrut'ta düzenlenen “Ülkemizi ve Toplumumuzu Sağlam Milli Zeminde Kurmak İçin” adlı toplantıyla yeni cephe resmen kurulmuş oldu.

LKP Genel Sekreteri Halid Hadadi toplantıda yaptığı konuşmada Lübnan'ın tehlikeli bir dönemden geçtiğini, mezhep ayrımları temelinde şekillenmiş siyasi sistemin değişmesi gerektiğini belirterek, söz konusu koalisyonun bu milli ihtiyaç doğrultusunda atılan bir ilk adım olduğunu söyledi.

Mevcut hükümetin Lübnan'ın bağımsızlığına, egemenliğine ve demokrasiye saygılı olmadığını savunan Hadadi, iktidarın kadınlara karşı ayrımcılık yaptığını, gençliğin geleceğini düşünmediğini ve kadrolaşma yaptığını ifade etti.

Halk Hareketi lideri eski mebus Neceh Vekim de toplantıdaki konuşmasında Lübnan'ın değişime duyduğu ihtiyacın altını çizerken, “anlaşma, uzlaşma ve milli birlik yalanlarının altında din ve mezhep ayrılıklarının yattığını” dile getirdi.

Vekim, MİC'in bu tehditlere karşı, “imkansız reformlar” yerine “olanaklı değişimleri” savunması gerektiğini söyledi.

(soL - Dış Haberler)