Küba Devrimi'nin ünlü fotoğrafçısı Liborio Noval hayatını kaybetti

Küba hükümetinden yapılan bir açıklamada Küba Devrimi'nin ünlü fotoğrafçısı Liborio Noval'ın yaşamını yitirdiği duyuruldu.

Küba hükümeti, pazar günü yaptığı bir açıklamada Fidel Castro’nun ünlü fotoğrafçısı Liborio Noval’ın 78 yaşında hayatını kaybettiğini duyurdu. 29 Şubat 1934 yılında dünyaya gelen ünlü sanatçı, çektiği Fidel Castro fotoğraflarıyla uluslararası bir üne sahip olmuştu.

30'dan fazla uluslararası yarışma ve 3 uluslararası ödül kazanan Noval, Küba Yazar ve Sanatçılar Sendikası ve Küba Devlet Politeknik Üniversitesi kurucusu oldu.

Castro’yu her gittiği yerde takip eden Noval’ın önemli eserlerinden bir tanesi Castro ile Papa 2. John Paul’ü birlikte çektiği fotoğraf.

Noval, 2008 yılında yaptığı bir açıklamada, 2006 ortalarında sağlığının bozulmasından dolayı Castro’nun fotoğraflarını çekemediğini ifade etmişti.


Papa 2. John Paul’ün 1998’deki Küba ziyareti sırasında çekildi


Ernesto Che Guevara’nın Küba’da devrim sonrası Sanayi Bakanı olmasının ardından katıldığı ilk gönüllü çalışmada çekilmiş bir fotoğrafı

Noval, fotoğrafın hikayesini şöyle anlatmıştı:

Devrim gazetesi için çalışıyordum. O Pazar beni Che’yi bir gönüllü çalışmada fotoğraflamam için gönderdiler. Vardığımda Arjantinli –aramızda onu böyle çağırırdık– orada ne işim olduğunu sordu. “Fotoğraf çekeceğim” dedim. Bunun üzerine fotoğraf makinesini boynuma asıp, el arabasını doldurmasına yardım etmemi istedi. Bütün günü böyle geçirdik. Bana işimi yapmam için sadece 10 dakika verdi. Zamanla, onu Pazar günleri fotoğraflamamı yasakladı. Küfürbazların her Pazartesi gazeteye çıktığı için kendisine “sallamasını” istemiyordu. Daha sonra, beni çalışırken gördüğünde “Fotoğrafçı, pazar günü gönüllü çalışmada görüşürüz” demeye başladı. Böylece, ona yardım etmeye devam etmek zorundaydım. Ama kamerasız!

(soL- Dış Haberler)