Komünist partiler Hindistan'da toplandı

Dünyanın dört bir yanından komünist ve işçi partileri Yeni Delhi'de dünya kapitalist sisteminin krizini ve alternatifi tartışıyor.

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de düzenlenen 11'inci Uluslararası Komünist ve İşçi Partileri Toplantısı başladı.

Hindistan Komünist Partisi (Marksist) (HKP(M)) ve Hindistan Komünist Partisi'nin (HKP) ev sahipliğinde düzenlenen toplantının gündemiyse “uluslararası mali kriz, işçilerin ve halkların mücadelesi ve alternatifler”.

Ülkemizden Türkiye Komünist Partisi'nin katıldığı toplantının dün gerçekleşen açılış oturumunda ev sahibi partilerin temsilcilerinin yaptıkları konuşmaların ardından Amerika kıtasından partilerin sunumlarına geçildi.

Küba, Brezilya, Arjantin, Meksika ve ABD'den gelen komünist parti temsicileri, Barack Obama'nın ABD Başkanı olmasının bölgede olumlu bir gelişmeye neden olmadığını, ancak ABD'nin emperyalist politikalarının yeni ve daha akıllıca taktiklerle yürütüldüğünü vurguladılar. Obama'nın bölgedeki gerici güçlere destek verdiğini savunan temsilciler, Honduras'taki halkçı yönetime karşı gerçekleştirilen darbeyi örnek gösterdiler.

Küba Komünist Partisi'nin temsilcisi ise konuşmasında Obama yönetimiyle birlikte Küba'ya karşı uygulanan ablukanın hafifletildiği yönünde basında çıkan haberlerin gerçek dışı olduğunu, Obama'nın ABD'nin emperyalist politikasını değiştirme niyetinde olmadığını belirtti. Küba Komünist Partisi temsilcisinin bu açıklamasına karşın, ABD Komünist Partisi temsilcisi Scott Marshal'ın Obama'nın başkan seçilmesinin “gericiliğe karşı bir zafer” olduğunu iddia etmesi dikkat çekti.

İlk kez 1998'de Yunanistan'ın başkenti Atina'da düzenlenen Uluslararası Komünist ve İşçi Partileri Toplantısı, gelenekselleşerek ilerleyen yıllarda Minsk, Moskova, Lizbon ve Sao Paulo gibi kentlerde devam ettirildi.

(soL – Dış Haberler)