Kıbrıs’tan çağrı: ‘Tek düşman emperyalizm’

Yunanistan, Türkiye ve Kıbrıs barış hareketlerinin üçlü toplantısına ev sahipliğini bu yıl Kıbrıs Barış Konseyi yaptı.

Barış hareketlerinin her yıl düzenlenen üçlü toplantısı, bu yıl 20 – 24 Eylül tarihleri arasında Lefkoşa’da yapıldı. Uluslarası dayanışmayı arttırmak ve emperyalizmin bölgedeki planlarına karşı daha örgütlü mücadele edebilmek amacıyla düzenlenen toplantının bu yılki programı da oldukça yoğundu.

Üçlü toplantının ilk günü bir heyetin Türkiye Barış Derneği ile yaptığı dayanışma görüşmesi ile başladı. Ardından, Birleşmiş Milletlerin Dünya Barış Günü olarak kabul ettiği 21 Eylül’de Britanya Yüksek Komiserliği önünde, üç hareketin yanı sıra Suriye’den de temsilcilerin katıldığı bir basın açıklaması yapıldı. Kıbrıs Barış Konseyinin örgütlediği ve AKEL’in de destek verdiği "Yaşasın halkların dostluğu - Tek düşman emperyalizm” başlıklı açıklamada, adada sömürge düzeninin temsilcisi haline gelen bu üslerin AB’nin ve ABD’ nin Suriye’deki ve bölgedeki müdahaleleri artarken daha da tehlikeli hale geldiği belirtildi ve bu üslerin derhal kaldırılması talep edildi. Avrupa Birliğinin ve NATO’nun içerisinde olduğu hiçbir planın adanın birleşmesini sağlayamayacağının altı çizilerek, birleşme için Kıbrıslı Rum ve Türklerin antiemperyalist mücadelelerinin gerekli olduğu ve bu mücadelenin emperyalistlere ‘batmayan savaş gemisi’ olarak gördükleri Kıbrıs’ı kaybettirecekleri belirtildi. Sonrasında ise üç ülkenin barış çağrısı Türkiye’li sanatçı İsmail Hakkı Demircioğlu’nun ve Kıbrıs’lı sanatçı Koullis Theodorou’in konserleri ve geleneksel Kıbrıs danslarının sergilendiği bir etkinlikle devam etti.

İkinci gün ise Lefkoşa’nın Güneyi’nde gerçekleşen ortak bir panel ile başladı. Ardından gün Lefkoşa’nın kuzeyinde devam etti. Kuzey Kıbrıs’ın partisi Birleşik Kıbrıs Partisi’nin üç harekete ev sahipliği yaptığı görüşmede BKP Genel Sekreteri İzzet İzcan, emperyalizmin tüm halkların ortak düşmanı olduğunu belirtti ve ilerleyen zamanlarda ortak düşmana karşı özellikle Türkiye Barış Derneği ile daha sıkı ilişkiler kurmak istediklerini belirtti.

Üçlü toplantının yapıldığı son günde ise bu buluşmaya içinden geçtiğimiz süreçte anlamını en çok kazandıran başlık olarak, emperyalizmin Suriye’ye ve diğer bölge ülkelerine olan müdahaleleri gündem oldu. Yunanistan Uluslararası Yumuşama ve Barış Komitesi, Türkiye Barış Derneği ve Kıbrıs Barış Konseyi’nin katıldığı toplantıda emperyalizmin Suriye planları kınandı ve bölgedeki emperyalist mücadelelere karşı üç örgütün barış için ortak bir mücadele verecekleri ilan edildi.

(soL - Haber Merkezi)