İsrailli komünist sosyologdan yangın değerlendirmesi

İsrail Komünist Partisi üyesi sosyoloji profesörü Avishai Ehrlich, İsrail’in Haifa kenti yakınlarındaki Carmel bölgesinde çıkan yangını değerlendirdi.

İsrail Komünist Partisi’nin kurduğu Barış ve Eşitlik İçin Demokratik Cephe üyesi Sosyoloji profesörü Avishai Ehrlich, İsrail’İn Haifa kenti yakınlarındaki Carmel bölgesinde çıkan yangını değerlendirdi. İsrail Komünist Partisi, değerlendirmeye internet sayfasında yer verdi.

Sözlerine “Tel Aviv’de, yangının 70 kilometre uzağındayım. Haifa bölgesinin üzerindeki duman bulutunu göremiyorum, çünkü duman denize doğru ilerliyor ve benim olduğum bölgeye gelmeden Kıbrıs’a varabilir” diye başlayan Ehrlich, televizyonlara yansıyan görüntülerin oldukça üzücü olduğunu vurguladı. On binlerce kişinin evlerini terk etmek zorunda kalmasından ve İsrail’in en güzel ekosisteminde, Karmel dağ ormanlarında yaşayan canlıların ölümünden duyduğu üzüntüyü paylaşan Ehrlich, kazazedelere yardıma koşan 40 polisin yangına kurban gitmesi karşısında duyduğu acıyı da paylaştı.

“Sorumlu İsrail devleti”
Ehrlich’in değerlendirmesindeki ilgi çekici nokta ise yangının bu kadar can ve mal kaybına neden olmasında İsrail devletinin büyük payı olduğunu vurgulaması.

Ehrlich, büyük yangınlara sebep olabilecek füze saldırıları ve savaşlara gebe bir ülkenin, yapılan onlarca uyarıya rağmen gelişkin itfaiye ekipleri kurmak için çaba sarf etmediğine dikkat çekti. Eski araçlarla ve yeterli teknik donanıma sahip olmadan çalışan az sayıdaki personelin yangının yayılmasını önlemekte başarısız olmasının, bu başlığın bütçe planlamalarında en alt sıralarda yer almasından kaynaklandığını söyleyen Ehrlich, böylesi yangınlara açık bir coğrafyada, merkezi olarak finanse ve idare edilen Ulusal Yangınla Savaş Kurumu gibi bir yapılanmanın olmamasından yakındı.

İtfaiye hizmetlerinin belediyeler tekelinde sürdürüldüğüne dikkat çeken Ehrlich, vergilerle ayakta kalmaya çalışan bu kurumların maddi yetersizlikler sebebiyle verimli hizmet sağlayamadıklarını vurguladı.

“Soruşturma komiteleri düzgün çalışmıyor”
Yangınla ilgili bir soruşturma komitesi kurulması yönünde kamuoyu oluştuğunu da belirten Ehrlich, İsrail’de çok sayıda soruşturma komitesinin faaliyet yürüttüğünü, ancak bu komitelerin de düzgün çalışmadığını vurguladı. Soruşturmaların çok uzun zaman aldığını ve sonucunda masum insanların günah keçisi yapıldığını savunan Ehrlich, asıl sorumluların yani hükümetin, milletvekillerinin cezasız bırakıldığının altını çizdi.

“Filistin bile destek gönderdi”
Hükümeti hemen şimdi, ülke yangınla boğuşurken bir devlet kurumu olarak Ulusal İtfaiye Teşkilatı’nı kurmaya çağıran Ehrlich, geçmişte Atina’da çıkan yangınlarda itfaiyenin yetersizliğinin kurbanı olan Yunanlıların, bu yangında İsrail’in yardımına koşacak kadar sistemlerini geliştirdiklerini belirtti. Türkiye, Ürdün ve Mısır’ın İsrail’e destek gönderen ülkeler arasında olduğuna dikkat çeken Ehrlich, “Filistin bile dayanışma için iki itfaiye aracı gönderdi” dedi.

Suçlu bulundu: Filistin
İsrailli yetkililerin yangının sabotaj sonucu ortaya çıktığına dair iddialarını da zalimce bulan Ehrlich, yetkililerin gözünde yangından sorumlu tutulanların yine Filistinliler olduğunu söyledi.

Yangından en çok etkilenen Karmel bölgesinde İsrailliler kadar Arapların da yaşadığını belirten Ehrlich, “Arap köyleri de zarar gördü” diyerek yangının Filistinliler tarafından kasti olarak çıkarılmış olma ihtimali bulunmadığını vurguladı.

(soL - Dış Haberler)