Dünya komünist ve işçi partilerinden 6 Kasım ABD seçimleri ile ilgili açıklama

Suriye’ye yönelik emperyalist müdahale ile ilgili ortak bir açıklama yayınlayan Dünya komünist ve işçi partileri bir açıklama da 6 Kasım'da düzenlenecek ABD başkanlık seçimleri için yaptılar.

Yıllık olarak yayınlanan Uluslararası Komünist Dergi'yi (International Communist Review) çıkartan komünist ve işçi partiler, Suriye’de devam eden krizle ilgili yaptıkları açıklamanın ardından, bir açıklamada ABD’de 6 Kasım’da düzenlenecek olan başkanlık seçimleri için yaptılar.

Açıklamada, kapitalizmin nenden olduğu ekonomik krizin seçimlere damga vurduğu belirtilirken, ülkedeki işsizliğe, işçi sınıfının ve göçmenlerin yaşam standartlarının düşmesine, ırkçı söylem ve saldırıların artışına ve savaşa dönük tehlikeli eğilme işaret edildi.

“’Kötünün iyisi’ tuzağına düşülmemeli”
Demokrat parti adayı Barack Obama ve Cumhuriyetçi aday Mitt Romney’in ne işçi sınıfı ne de orta sınıf için bir alternatif olduğu belirtilen açıklamada, iki adayın da tekellerin desteğini aldığına dikkat çekiliyor.

Açıklamada, ABD işçi sınıfının Obama ve Romney arasındaki nüanslara bakarak “kötünün iyisini” seçmemesi gerektiğinin altı çizilirken, iş icraata geldiğinde iki aday arasındaki söylem farklılıklarının ortadan kalkacağı belirtildi.

“Obama dünya barışını tehdit ediyor”
Nobel Barış ödüllü Obama’nın var olan sömürü düzenini yeniden yapılandırmak için Ortadoğu’da emperyalist savaş politikalarına devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada, selefi Bush’un Irak ve Afganistan’daki politikaları ile bağlantılı olarak, Obama’nın da Libya ve Suriye’ye savaş getirdiği ve İran’a yönelik planlarla “dünya barışını” ciddi bir biçimde tehdit ettiği ifade edildi.

Açıklamada, “Honduras ve Paraguay’da antidemokratik darbe eğilimlerine dönüş işaretlerine” ve “ABD’nin Küba halkına karşı insanlık dışı ablukasına denilirken”, Obama’nın Filistin halkının meşru haklarına karşı İsrail’le ilişkilerini güçlendirdiğine dikkat çekildi.

“İşçi sınıfına siyaset yapma şansı tanınmıyor”
Obama’nın yasalaştırdığı “ünlü” sağlık sigortası reformuna da değinilen açıklamada, yasanın özünde sağılığın ticarileştirilmesi ve tekel gruplarının karlarını daha da artırması için yeni alanlar sunduğuna dikkat çekildi. Buna karşılık yoksul kesimlere yönelik temel hizmetlerin kesintiye uğramaya devam ettiği belirtildi.

Açıklamada, ABD’de tekellerin gücünün, siyasi alanda işçi sınıfının temsilcilerine boşluk tanımadığı ve bunun kınanması gerektiği belirtilirken, “ABD işçi sınıfının konumunun bağımsız ve özerk bir şekilde ifade edilememesi son derece olumsuz bir durum” denildi.

“Obama ve Romney dünya halkları için tehdit oluşturuyor”
Bu iki partinin sahip olduğu sınıf karakterinin, Obama ve Romney’i işçi sınıfına, ABD halkına ve dünya halklarına karşı daha saldırgan bir programın hazırlanması konusunda birleştirdiği belirtilen açıklamada, “daha sağcı olana karşı daha az sağcı” çıkmazının reddedilmesi gerektiği vurgulandı.

Açıklama, “ABD proletaryasının, özgürlük ve yeni bir hayat için, sosyalizm ve komünizm için vereceği mücadeleye büyük bir güven duyuyoruz” ve “Dünyanın bütün işçileri birleşin!” denilerek son buldu.

Açıklamaya şu ana kadar imza veren partiler şunlar:

1. Belçika Emek Partisi
2. İspanya Halklarının Komünist Partisi
3. Letonya Sosyalist Partisi
4. Lüksemburg Komünist Partisi
5. Macaristan Komünist İşçi Partisi
6. Meksika Komünistlerinin Partisi
7. Rusya Komünist İşçi Partisi - Devrimci Komünist Parti (RKRP-RPC)
8. Türkiye Komünist Partisi
9. Ukrayna Komünistler Birliği
10. Venezuela Komünist Partisi
11. Yunanistan Komünist Partisi

(soL- Haber Merkezi)