"Devrimci Çalışma Yasası... Hemen!"

Venezuela’nın başkenti Karakas’ta 5000’den fazla işçi Millet Meclisi’ne yürüyerek yeni Çalışma Yasası’nın yürürlüğe girmesi için eylem yaptılar.

Ulusal İşçi Birliği (National Workers Union – UNT) tarafından, 26 Ekim’de parlamentoda görüşülen ancak yürürlüğe giremeyen yeni Çalışma Yasası için yürüyüş düzenlendi. Venezuela işçi sınıfı yararına yenilikler getirecek olan yasa, mecliste çoğunlukta olan devrimci güçlerin üçte iki çoğunluğu sağlayamaması sonucu yürürlüğe girmemişti. UNT yasanın gelecek sene seçilecek olan yeni parlamentodan önce yürürlüğe girmesini istiyor.

İşçilerin yürürlüğe girmesini istedikleri yasa radikal değişiklikler içeriyor. İşçilerin isteklerini gerçekleştirmelerinin önünde en büyük engel, mücadelelerinde işveren ya da bürokratlar ile pazarlık masasına oturmak zorunda olmalarıydı. Ancak yeni yasa, işçi konseyleri oluşturarak işçilerin bu pazarlıklar sırasında temsil hakkına sahip olmalarını sağlıyor.

Ayrıca uygulanması istenilen yasa, günlük çalışma saatini 8 saatten 6 saate düşürüyor. İşverenlerin kârlarını azaltacak bir uygulama olarak da, “işçi konseyine” eğitimler için ücret ödenmesi ve taşeronlaşmanın engellenmesi bulunuyor.

İşçilerin ekonomik kayıplarının azaltılması için minimum maaş artışının yıllık enflasyon oranında olması da yasa tasarısının içerisinde yer alıyor. Bu maaş artışlarının kamulaştırma uygulanan işyerlerinde iki senelik bir gecikmeyle uygulanmak zorunda bırakılıyor.

UNT yetkililerinden Marcela Maspero, yaptıkları eylemin amacının yasa tasarısının parlamento tarafından onaylanması olduğunu söylüyor. Maspero, “Yeni yasa ile Venezuela işçileri devrime giden yolda üretimde söz sahibi olacaklar” dedi. UNT’nin enflasyonda spekülasyon yapılmasının önlenmesi gerektiğini söyledi ve ekledi: “Çalışma yasasının geçmemesini sağlayarak işçi sınıfının özgür kalmasını engelliyorlar”.

İşçiler Millet Meclisi’nden sonra Caracas’ın en önemli caddelerinden biri olan Urdaneta’dan geçerek Başkan Yardımcısının ofisine yürüdüler. Kendi aralarından seçtikleri temsilcilerin Başkan Yardımcısı ile görüşmesini isteyen işçiler, aralarından yirmi temsilci seçerek bu isteklerini gerçekleştirmiş oldular.

İşçiler, Devlet Başkanı Hugo Chavez’in daha önce devlette uygulanan bürokrasiyi kınaması ve sosyalist devrimin önündeki en büyük engel olarak gördüğünü açıklamasını hatırlattılar ve Chavez’e desteklerinden dolayı teşekkür ettiler.

(soL - Dış Haberler)