Balkan Komünist ve İşçi Partileri toplantısı yapıldı

Selanik’te toplanan dokuz komünist ve işçi partisi ortak bir deklarasyon yayımlayarak, NATO’ya, Avrupa Birliği’ne ve ABD emperyalizmine karşı ortak mücadeleyi geliştirme kararlılıklarını ilan ettiler. Açıklamada NATO Karşıtı Balkan Merkezi’nin yeniden kurulacağı da duyuruldu.

19 Aralık’ta Selanik’te gerçekleştirilen, sekiz Balkan ülkesinden dokuz komünist ve işçi partisinin katılımıyla gerçekleşen “Ekonomik Kriz Karşısında Balkanlarda İşçi Sınıfının Mücadelesi” konulu toplantı sonucunda ortak bir deklarasyon yayımladı. Açıklamada emperyalizmin Balkanlar’da AB ve NATO’yu genişleterek var olan veya sonradan çıkartılan etnik meseleleri kaşımayı ve bölgede yeni protektoralar oluşturmayı hedeflediği belirtildi.

Yunanistan Komünist Partisi’nin girişimiyle düzenlenen toplantının sonuç deklarasyonunda, katılımcı partilerin Balkanlar’da işçi sınıfı mücadelesinin ve anti-emperyalist mücadelelerin ilerlemesine katkıda bulunmak üzere daha yakın bir işbirliğine gidecekleri ilan edildi. Bu amaçla NATO Karşıtı Balkan Merkezi’nin çalışmalarına yeniden başlamasına karar verildi. Merkezin faaliyete geçmesiyle, Balkanlar’da emperyalizmin askeri üslerine ve oluşturulmakta olan Balkan Taburu’na karşı daha etkin bir mücadele verilebileceği belirtildi. Merkezin ayrıca NATO ve AB askeri operasyonları için Balkan ülkelerinden işgal bölgelerine gönderilen askerlerin derhal geri çağırılması talebini yaygınlaştırmak için çalışacağı açıklandı.

Balkan komünist ve işçi partileri toplantısı sonuç deklarasyonu, halen ABD’de tutsak bulunan beş Kübalı yurtseverin derhal salıverilmesi talebini de dile getirdi. Katılımcılar ayrıca Kafkaslar, İran, Suriye veya emperyalizmin tehdidi altında bulunan herhangi bir bölgeye yönelik tehditlere karşı kararlı bir mücadele yürüteceklerini ilan ettiler.

Toplantının sonucunda yayımlanan bir diğer deklarasyonla, Avrupa Birliği’nde yükselmekte olan anti-komünist saldırılar kınandı. Katılımcı partiler bu çerçevede, Çek Cumhuriyeti’nde Bohemya ve Moravya Komünist Partisi’nin kapatılmasını hedefleyen ve Komünist Gençlik Birliği’ni yasaklayan uygulamaların yanı sıra Polonya’da komünizme dair sembollerin kullanımının yasaklanmasını ve Litvanya, Letonya, Estonya ve Macaristan’da devlet tarafından yükseltilen anti-komünist histeriyi kınadılar. Söz konusu uygulamalara karşı Çek Cumhuriyeti’nde Komünist Gençlik Birliği üzerindeki yasağın derhal kaldırılması ve AB tarafından çeşitli ülkelerde yürütülen anti-komünist kovuşturma, yasaklama ve tehditlerin bir an önce sona erdirilmesi talep edildi.

Toplantıya Yunanistan Komünist Partisi, Yugoslavya Yeni Komünist Partisi, Bulgaristan Komünist Parti, Bulgaristan’da Komünist Parti, Makedonya Komünist Partisi, Hırvatistan Sosyalist İşçi Partisi, Romanya Komünist Partisi’nin yanı sıra Türkiye’den EMEP ve Türkiye Komünist Partisi katıldı. Vize sorunu nedeniyle toplantıya katılamayan Arnavutluk Komünist Partisi de deklarasyonların imzacıları arasında yer alıyor.
(soL - Haber Merkezi)