Atina’da Merkel isyanı!

Yunanistan’daki ekonomik krizin başlıca sorumluları arasında gösterilen Federal Almanya Başbakanı Angela Merkel’in bugünkü ziyaretini protesto etmek isteyen göstericilere polis vahşice saldırdı.

Güncelleme: 18.42
PAME’den açıklama
Tüm İşçilerin Militan Cephesi’den (PAME) Merkel’in Atena ziyaretini protesto etmek için bugün düzenlenen gösterilerle ilgili bir açıklama geldi. Yapılan açıklamada, PAME’nin bugün Atina’da düzenlediği eylem için “etkileyici, kararlı ve militan” nitelendirmesi yapılırken, mücadeleye devam çağrısı yapıldı.

18 Ekim’de grev var!
PAME, sendikalara yaptığı çağrıda, 18 Ekim’de düzenlenecek yeni grev için, hiç zaman kaybedilmeden mücadeleye devam edilmesi gerekliliğinin altını çizerken, grevin sermayeye, Avrupa Birliği’ne ve tekellere işçi sınıfının bir cevabı niteliğinde örgütlenmesi gerektiğini belirtti.

PAME ayrıca işçilere, asgari ücretin kaldırılması ve 8 saatlik işgünü süresinin yok edilmesine karşı mücadelelerine devam etmeleri çağrısında bulundu.

Açıklama “Modern köleliği kabul etmiyoruz” denerek son buldu.


Güncelleme: 17:08
Polis göstericilere çok sert müdahaleye başladı. Şimdiye kadar küçük çaplı müdahalelerde bulunan ve az sayıda gaz bombası kullanan polis, sayısız gaz bombası atarak meclisin önünü tamamen boşalttı. Göstericiler ara sokaklara çekildi. Polis kalabalık bir biçimde meydana ve ara sokaklara yayılıyor. Göstericiler ara sokakları terk etmiş değiller.


Güncelleme: 16.36
Merkel ve Samaras basın toplantısı düzenliyor
Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, yaptığı açıklamada, “Yunan halkı kan kaybediyor” derken yine de verdiği sözleri tutacaklarını belirtti. Merkel’in ziyaret kararını öven Samaras, bunun iki ülke ilişkileri açısından “yeni bir sayfa” olacağını söyledi.

Angela Merkel ise yaptığı açıklamada Yunanistan ve Almanya’nın krizin yükünü hafifletmek için işbirliği yapacaklarını ifade etti. Merkel’de iki ülke arasındaki ilişkilere işaret ederek, Almanya ve Yunanistan’ın “arkadaş” ve “ortak” olduklarını söyledi.

Merkel ayrıca, birincil bütçe açığındaki azalmaya işaret ederek Yunanistan’ın “ilerleme” kaydettiğini sözlerine ekledi.

Polisin saldırısı devam ediyor
Merkel ve Samaras basın toplantısında birbirlerine “dostluk” mesajları verirken, polis, Syntagma Meydanı’ndaki göstericilere gaz bombaları ile saldırmaya devam ediyor.


Güncelleme: 16.12
Merkel ziyaretini protesto etmek için on binlerce kişinin Atina sokaklarına çıktığı bildiriliyor. Russia Today yaklaşık 40 bin kişinin sokağa çıktığını bildirirken, göstericilerin, “Merkel defol, Yunanistan senin kolonin değil”, “Bu Avrupa Birliği değil, kölelik” yazılı pankartlar taşıdığı belirtildi.

Bir gösterici Reuters’a yaptığı açıklamada “Onu burada istemiyoruz, hayatımızı cehenneme çevirdi” ifadesini kullandı. En az 40 göstericinin Syntagma Meydanı yakınlarında gözaltına alındığı gelen haberler arasında.


Merkel’i protesto etmek için Atina’daki Syntagma Meydanı’nda toplanan göstericileri geri püskürtmek için polisin ses bombası ve biber gazı kullandığı belirtiliyor. Göstericilerin başbakanlık konutuna yürümek istediği bildiriliyor.

Merkel’in ziyareti öncesinde Atina’da seferberlik ilan edilirken, Merkel’i 7 bin polisin koruyacağı bildirilmişti.

(soL- Haber Merkezi)