TÜSİAD Başkanı: Yüksek enflasyon tedirgin edici

TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes, enflasyon politikalarının başarısız olduğunu ve yüksek enflasyonun tedirgin edici düzeyde olduğunu ifade etti.

Koç Üniversitesi - TÜSİAD Ekonomik Araştırmalar Forumu'nun organize ettiği  "Türkiye 'de Enflasyon Dinamikleri: Fırsatlar ve Riskler" başlıklı konferansta konuşan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran Symes hükümetin ekonomi politikalarını eleştirdi.

'ENFLASYON POLİTİKALARI BAŞARISIZ'

TÜSİAD Başkanı Symes, enflasyonun bir süredir rekabet politikalarının, yatırım ortamı ve kalkınma başlıklarının oldukça önüne geçtiğini; enflasyon düzeyinin düşürülmesi yönündeki politikaların başarısız olduğunu ve enflasyonun son dört yılda hedefin üzerinde seyrettiğini ifade ederek, "Uzunca bir süredir enflasyon iktisadi politikanın, rekabet politikalarının, büyümenin  bir unsuru, bir engeli olmaktan çıkmıştı. Bugünkü enflasyon dinamiği ise yeniden büyümenin, rekabet gücünün potansiyel bir engeli olarak karşımızda duruyor. Üzülerek söylemeliyim ki bu potansiyel riski bizi oldukça tedirgin ediyor" dedi.

Enflasyonun büyümenin önünde bir engel olduğunu belirten Symes, “Artan enflasyonu, aynı dönemlere denk gelen bozulan güven ortamının, itibarı zedelenmiş Türkiye hikayesinin bir sonucu olarak da görmek  mümkündür. Dolayısıyla enflasyon ve fiyat istikrarı ile ilgili geliştirilecek politikalara da, bu geniş açıdan yaklaşmak gereği vardır. Biz buna oldukça inanıyoruz" şeklinde konuştu.

'YÜKSEK ENFLASYON TEDİRGİN EDİYOR'

Manşet enflasyonun hedeflenmesi ve dinamiklerinin anlaşılmasının gerektiğini belirten Cansen Başaran Symes “Sürekli olarak hedeften şaşan enflasyon, ileriye dönün beklentilerde bir dizi bozulmalar yol açmış durumda. Enflasyon üzerinde belirsizlik, yüksek enflasyon dönemlerinde olduğu gibi geriye bakarak fiyatlama yapma alışkanlığına dönülmesi riskini beraberinde getiriyor. Ücret ve fiyatların geçmiş enflasyona bakarak belirlenmeye başlaması, enflasyona atalet kazandırarak yüksek seviyelerde kalıcı olmasına yol açabilir. Geçmişteki örnekler hala hafızalarımızda, bu da bizi oldukça tedirgin ediyor" dedi.