Söyleşi: Kargo bedelini işçi ödüyor

'Aras kargo özelinde işçiler ücretlere dair çok fazla konuşmazlar. Çünkü sektörde genel olarak, maaşlar aynı düzeyde seyrediyor. Fakat ülke gündemi çok yoğun tartışma konusu'.

Aras Kargo'da çalışan bir komünist işçiyle sektördeki sömürü piramidini, çalışma koşullarını ve işyerlerinde örgütlenmeyi konuştuk.

 

Kargo şirketinde çalışmanın zorlukları nedir? Çalışanların profili ve çalışma koşulları için ne dersin?

Kargo firmasında çalışma alanları farklılık gösterdiği için her alanda farklı zorluklar ortaya çıkıyor. Çalışanlar, sahada daha vasıfsız ve eğitim düzeyi düşük personelden; bölge müdürlüğü, genel müdürlük gibi birimlerde ise iyi eğitimli ve kalifiye kişilerden oluşuyor. Yaşadığımız zorlukları bir kaç başlıkta anlatabiliriz. Birincisi, sahada çalışanlar işin mutfağında ve en ağır koşulların olduğu alanda bulunuyor. Özellikle kol gücü gerektirdiği için kurye arkadaşlarımız aşırı yoruluyor ve oldukça yıpranıyor. Az personel çok iş mantığı nedeniyle, bir kurye günde 200 kargo teslimatı yapmak zorunda kalabiliyor. Bu da 200 adrese uğramak demek.

Temsilciler ise maksimum hızda mümkün olduğunca fazla kargo kaydı girmek zorunda kalıyor. İkincisi, bölge müdürlüğü, genel müdürlük gibi birimlerde, beyaz yakalıların yaşadığı sorunlar. Bunlar sahada yaşanan sorunları ve bütün işleyişi takip etmekle görevli personelden oluşan idari birimler. Gün içerisinde bir yandan yoğun mail trafiği ile uğraşıyor, bir yandan da müşteri şikayetlerini püskürtmekle meşgul oluyorlar. Kimi zaman yemek yemeye dahi fırsat bulunamıyor. Bununla beraber çalışma ortamının fiziksel koşullarının sağlıklı olmaması da çok büyük sorun.

Komünistlerin diğer çalışanlar üzerindeki etkisi nedir?

Komünist işçiler, sahiplenilen, sevilen ve her sorunda ilk danışılan kişiler oluyor. Sıkça memleketin hali tartışmaları yapılıyor ve mutlaka sen daha iyi bilirsin diye danışma ihtiyacı duyuluyor. Genelde haklısın, ama böyle bir sistem, yani sosyalizm, yaşamaz yaşatmazlar diye bitiyor. Ama biz ısrarla bu düzenin değişmesinin mümkün ve yakıcı bir ihtiyaç olduğunu anlatıyoruz.

İşyerinde örgütlenme çalışmalarınızda, işçilere nasıl ulaşabiliyorsunuz? Neler tartışıyorsunuz?

Aras kargo özelinde işçiler ücretlere dair çok fazla konuşmazlar. Çünkü sektörde genel olarak, maaşlar aynı düzeyde seyrediyor. Fakat ülke gündemi çok yoğun tartışma konusu. Özellikle cumhurbaşkanı meşruiyeti, AKP’nin dinselleşme politikaları sürekli tartışılan konular. Çoğunlukla AKP'nin nasıl gideceği ve sonrasına dair tartışmalar, ne yapabiliriz sorusuyla bitiyor. Bu nedenle siyaset tartışmak eşsiz bir temas olanağı sağlıyor ve elbette daha kolay oluyor.