Sendikalaşan Kartek işçileri işten çıkarıldı

İstanbul'da DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası'na üye olan dört Kartek işçisi işten çıkarıldı. Sendika tarafından yapılan açıklamada 'Ülkemizde sendikalaşmak patronlar için ölümcül virüslerden daha tehlikeli görülmektedir' denildi.

soL - Haber Merkezi

İstanbul Esenyurt’ta faaliyet gösteren Kartek Metalurji'de DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası'na üye olan 4 işçi işten çıkarıldı.

Yaşananlara ilişkin açıklama yapan Birleşik Metal-İş Sendikası, "Ülkemizde sendikalaşmak patronlar için ölümcül virüslerden daha tehlikeli görülmektedir" diyerek, yapılan hukuksuzluğu, işçilere yönelik baskıyı durdurmak için ilgilileri duyarlı olmaya çağırdı.

Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından yapılan açıklama şöyle:

SENDİKALAŞMAK PATRONLAR İÇİN VİRÜSTEN DAHA TEHLİKELİ

KARTEK’TE SENDİKA DÜŞMANLIĞINA SON VERİLMELİ!

• Kartek Metalurji’de sendikamıza üye olan 4 işçi işten çıkarıldı.
• Korona virüs salgınının hızla yayıldığı şu günlerde işçiler açlığa terk edildi.
• Kartek Metalurji işçilerinin sendikalı çalışma hakkına saygı gösterilmeli işçilere yönelik işten çıkarma, baskı ve şantaj sona ermelidir.

İstanbul Esenyurt’ta faaliyet gösteren #Kartek Metalurji Talaşlı İmalat Sanayi işçileri sendikamızda örgütlendiler. Sendikamız işyerinde yasanın aradığı çoğunluğu sağladı ve çoğunluk, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen yetki tespitiyle belgelendi.

İşyerinde kölelik koşullarında işçi çalıştırmaya alışan ve sendikal örgütlülüğe tahammül gösteremeyen işveren bugün 4 işçiyi işten çıkardı. Üyelerimiz üzerinde baskı ise halen devam ediyor.

Dünyada salgın halinde hızla yayılan ve ülkemizde de tespit edilen COVID-19 virüsüne karşı vakaların arttığı böylesi bir dönemde, anayasal haklarını kullanarak sendikalaşan işçiler açlığa terk edilmiştir.

Ülkemizde sendikalaşmak patronlar için ölümcül virüslerden daha tehlikeli görülmektedir.

İşçilerin sendikaya üye olma hakkı sadece Anayasamızda değil, ülkemizin altına imza koyduğu uluslararası sözleşmeler ve ulusal mevzuatımız tarafından da güvence altına alınmıştır. Sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi Türk Ceza Kanunu’nda suç olarak tanımlanmış ve cezai yaptırıma bağlanmıştır. (TCK 117 ve 118) Kartek yönetimi bu suçu işlemekten derhal vazgeçmelidir.

İşyerinde çalışma barışı isteniyorsa; işçilerin sendikalaşma hakkına saygı duyulmalı ve atılan işçiler, derhal geri alınmalıdır.

Kartek işçileri anayasal haklarını kullanmışlar ve sendikamıza üye olmuşlardır.
Tek “suçları” ekmekleri ve gelecekleri için sendikalı olma haklarını kullanmalarıdır.

İşten atılan üyelerimiz fabrika önündeler. İşlerine, ekmeklerine ve Anayasal haklarına sahip çıkıyorlar.

DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası olarak her zaman olduğu gibi işçilerin haklarını alması için tüm gücümüzle mücadelemizi artırarak sürdüreceğimizin bilinmesini istiyoruz.
 

BİRLEŞİK METAL-İŞ
Genel Yönetim Kurulu