Şehir hastanelerindeki büyük rant: Özel sektöre 30 milyar dolar kira ödenecek!

AKP'nin kamuoyuna "sağlık hizmeti" olarak gösterdiği ancak dev şirketlere büyük kârlar ve yağma alanı sağladığı şehir hastanesi projelerinde, devletin şirketlere ödeyeceği kira belli oldu. Kalkınma Bakanlığı, kamu- özel sektör ortaklığı ile yapılan ve çoğunluğu şehir hastaneleri olan 18 sağlık tesisi için özel sektöre 30 milyar dolar kira ödeneceğini açıkladı.

AKP'nin yıllardır pompaladığı şehir hastaneleri projelerinde dönen kira rantı ortaya çıktı. Erdoğan'ın belediye başkanlığından bu yana hayali olan şehir hastaneleri için, devlet özel sektöre 30 milyar dolar kira ödeyecek. 

Hürriyet'ten Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre, Kalkınma Bakanlığı, özel sektöre yaptırılan ve büyük çoğunluğu şehir hastaneleri olan sağlık tesisleri için, özel sektöre 30 milyar dolar kira ödeneceğini açıkladı.

“Dünyada ve Türkiye’de kamu-özel işbirliği uygulamalarına ilişkin gelişmeler 2016 raporunda” yer alan bilgilere göre, hızla yapımları tamamlanan sağlık tesislerine ödenecek tutar da bir yılda yüzde 10 arttı.

Geçen yıl aynı başlıklı raporda, 17 sağlık tesisinin kamu tarafından kiralanması karşılığı, devletin toplam 27 milyar dolar ödeme yapacağı belirtilmişti. Buna göre özel sektöre yaptırılan sağlık tesislerinin sayısı 1 yılda 1 adet artarken, kira tutarı ise 3 milyar dolar artmış oldu. Şehir hastanelerine 25 yıl, Ulusal Sağlık Kurumuna 15 yıllığına kira ödenecek. 

KİRA ÖDENECEK 18 SAĞLIK TESİSİ

 

Yozgat Şehir Hastanesi, Mersin Entegre Sağlık Kampüsü, İkitelli Entegre Sağlık Kampüsü, Bilkent Entegre Sağlık Kampüsü, Etlik Sağlık Kampüsü, Gaziantep Sağlık Kampüsü, Ulusal Halk Sağlığı Kurumu ile Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Bayraklı Entegre Sağlık Kampüsü, FTR-Psikiyatri ve YGAP Hastaneleri Projesi, Adana Entegre Sağlık Kampüsü, Kocaeli Entegre Sağlık Kampüsü, Kayseri Entegre Sağlık Kampüsü, Eskişehir Şehir Hastanesi, Elazığ Entegre Sağlık Kampüsü, Bursa Entegre Sağlık Kampüsü, Isparta Sağlık Yerleşkesi, Karatay Sağlık Kampüsü, Manisa Eğitim Araştırma Hastanesi.