RIT: 'AKP'nin 2007 sonrası iktisadi büyüme söylemi masal'

Yapılan araştırmalar AKP'nin sırtını yasladığı söylemlerden olan iktisadi büyümenin masaldan öteye geçmediğini ve AKP'nin iktisadi performansının vasat olduğunu bir kez daha gösterdi.

Genellikle Türkiye kökenli araştırmacılardan oluşan ve kendisini "toplumsal dönüşüm hedefiyle müşterekleştirme pratikleri üzerine çalışan disiplinlerarası bir araştırma kooperatifi" olarak tanımlayan New York merkezli Research Institute on Turkey (Türkiye üzerine Araştırma Enstitüsü) yayımladığı yeni bir araştırma ile AKP'nin iktisadi büyümede başarı söyleminin hamasetten ibaret olduğunu bir kez daha gösterdi.  

K. Murat Güney imzasını taşıyan araştırma, 2015 başında imalat sanayindeki üretim ve iç tüketimde gözlemlenen azalmaya ihracattaki hızlı daralmanın eklenmesiyle iktisadi büyüme masalının sonunun geliyor olabileceğinin altını çiziyor.

KİŞİBAŞINA DÜŞEN MİLLİ GELİR ARTMIYOR 

Bunun yanısıra, kimi göstergeleri özel olarak inceleyen Güney, son altı yıldır kişibaşına düşen milli gelirin 2008 düzeyinin üzerine çıkmadığını ve 10 bin dolar seviyesinde salındığını gösteriyor ve dolar kurunun mevcut yüksek düzeyde seyretmesi halinde kişi başına düşen milli gelirin 10 bin dolarlık psikolojik sınırın altına düşebileceği öngörüyor. 

EKONOMİK BÜYÜME PERFORMANSI VASAT

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in "Türkiye 2014 büyümesi ile küresel ölçekte üst sıralarda yer aldı" ifadesini de iktisadi verilerle çürüten araştırma, Türkiye'nin gelişimekte olan ülkeler kategorisinde iktisadi büyüme performansı ile en alt sıralarda yer aldığını gözler önüne seriyor.

Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'nin 2007-2014 arasında dünya ekonomisinindeki ağırlığı hemen hemen hiç değişmezken aynı dönemde Çin'in ağırlığı yüzde 45, Nijerya yüzde 32, Hindistan yüzde 25, Bangladeş yüzde 22, Endonezya ve Vietnam yüzde 20 ve Filipinler yüzde 16 artırmış durumda ki bu ülkelerin nüfusu dünya nüfusunun hemen hemen yarısına tekabül ediyor.  

Kaynak: RIT

SONUÇ: İKTİSADİ DURGUNLUK

K. Murat Güney araştırmasını şu gözlemlerle noktalıyor: 

2002’den beri uzun bir süre dolar kurunun aşağı yukarı sabit kalması ve dünya genelindeki olumlu ekonomik ortamdan beslenerek, biraz da 2001 krizi sonrası toparlanma döneminde iktidara gelmenin şansıyla kişi başına düşen milli geliri üçe katlamakla övünen AKP ekonomi yönetiminin bu yanıltıcı söylemi artık sadece nostaljik bir özlemden ibaret. Zira 2008’de 10 bin dolar civarına ulaşan kişi başı gelir 2014 sonu itibariyle hala 10 bin dolar civarına takılıp kalmış durumda ve 2015’ten sonra bu rakamın da altına düşmesi kuvvetle muhtemel.

Bugüne kadar ekonomik büyüme ve ekonomik istikrar AKP hükümetlerinin en büyük övünç kaynağıydı. 2014 sonu, 2015 başı itibariyle artık ekonomik büyüme hikâyesinin de sonuna gelindiği açıkça görülmekte. Yolsuzlukların ortaya çıkması ve yükselen siyasal kutuplaşma ortamına bir de ekonomik durgunluğun eklenmesi hükümeti çaresiz bırakırken, AKP, iktidarda kalmanın yolunu toplumsal gerilimi her geçen gün biraz daha tırmandırmakta buluyor. Devlet eliyle yaratılan bu şiddet ve gerilim ortamının ağır siyasi ve ekonomik bedelini de maalesef tüm Türkiye ödüyor.