Patronlardan 'erken seçim' açıklaması

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) isimli patron derneğinin başkanı Şeref Fayat, "Sektörümüzde yeni yatırımlar için başkanlık seçimlerinin geride kalması beklenecek" dedi.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Şeref Fayat, OHAL nedeniyle "seyahat sigortası yaptıramayan" Avrupalı alıcıların hala yüzde 40'ını Türkiye'ye getiremediklerinden yakındı.

"AB'ye yönelmenin gerektiğini" ifade eden Fayat, "Türkiye büyüyor ama yatırım yapılmıyor. Sektörümüzde yeni yatırımlar için başkanlık seçimlerinin geride kalması beklenecek" dedi.

Dünya gazetesinden Özlem Ermiş Beyhan’ın Fayat'la yaptığı röportajın ilgili kısımları şu şekilde:

Peki sektör fiyatlama yaparken kurdaki bu oynaklığı nasıl yönetiyor?

Öncelikle biz yüzde 10 düşükten alıyoruz kuru. Net kuru kullanmıyoruz. Bu golleri biz geçmişte yedik. O nedenle herkes dikkatli artık. Milyon dolarlık kontratlarda ise hedge edip onların fonvard kurunu dikkate alıyoruz.

Euro ile dolar arasındaki makasın açılması sizi nasıl etkiliyor?

Şu anki durumu iyi. Biz hammaddeyi dolarla alıyor, satışımızın yüzde 74'ünü Euro Bölgesi'ne yapıyoruz. İthalatımızın yüzde 100'ü dolarla. Dolayısıyla paritenin euro leyhine olması bizim için gizli bir kar. Euronun güçleneceği bir süreçte olduğumuz düşünülürse, 2018'de de avantajlı bir sürecin devam etmesini; euro paritesinin 1.20-1.21 bandında olmasını öngörüyoruz. Ekonomistlerimizden aldığımız bilgiler bu yönde.

Sektör bekliyor mu erken seçim?

Sektörün aslında bir öngörüsü yok; ama sektör önünü görmek istiyor. Özellikle yatırım kısmında bu çok önemli. Türkiye büyüyor ama yatırım yapılmıyor. Önümüzdeki yıllarda sağlıklı bir büyüme devam edecek diyemiyoruz çünkü baktığınızda yeni makine alımı yapılmıyor.

Asıl konuşmamız gereken bu aslında. Yeni yatırımlar ne zaman başlayacak?

Ara mamül ithalatına baktığınızda makine ithalatı neredeyse sıfır. Şu anda dolayısıyla tüm kapasite artışları, mevcut kapasitenin daha fazla kullanılmadı ile ilgili. Şu anda hazır giyimde yüzde 80'lere geldik kapasite kullanımında. Ancak sektörümüzde de bana sorarsanız tüm sanayide yeni yatırımlar için başkanlık seçimlerinin geride kalması beklenecek. Belirsizlik sonlansın.