Patronlardan ahlaksız teklif: Asgari ücrete enflasyonun altında zam yapılsın!

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Madem asgari ücret işi enflasyon oranından kurtarıldı, bu sene geçen seneki zammı da gözeterek, enflasyonun altında bir rakamla geçen senenin dengelenmesini gündeme getirmek istiyoruz” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2017’de asgari ücrete enflasyonun altında zam yapılmasını, böylece ihracatçı patronların elinin güçlendirilmesini gündeme getirdi.

Büyükekşi, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda TİM tarafından düzenlenen İhracat Zirvesi 2016’nın ikinci gününde yaptığı konuşmada, gelecek ay Asgari Ücret Tespit Komisyonunun toplanacağını anımsatarak, bu konuda şunları söyledi:

“Madem asgari ücret işi enflasyon oranından kurtarıldı, bu sene geçen seneki zammı da gözeterek, enflasyonun altında bir rakamla geçen senenin dengelenmesini gündeme getirmek istiyoruz. Rekabet gücümüzün geriye gitmesini biraz olsun kompanse edebilelim. Çünkü asgari ücrete verilen zam oranı, diğer yüksek ücretli olanları da yukarı itiyor. İşsizlik rakamları açıklandı. Biz iş konusunda büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Özellikle eleman aradığımızda yeteri kadar kalifiye eleman bulamıyoruz. Zaten istediğimiz işe istediğimiz kişiyi bulduğumuzda asgari ücretin üzerinde istihdam ediyoruz. Bunun enflasyondan koparılıp 2017 yılına yönelik rekabet edebileceğimiz bir şekilde uygulamasını arzu ediyoruz.”

"100 İŞÇİDEN FAZLA ÇALIŞTIRAN PATRONA PRİM İNDİRİMİ YAPILSIN"

Büyükekşi, işçi sayısı arttıkça bunun firmalara ilave yükümlülükler getirdiğini belirterek, “Maliye Bakanı, ‘Bundan sonra vergisini düzenli ödeyenlere bir indirim getireceğiz’ dedi. Biz de bunun benzerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından talep ediyoruz” dedi. Personel çalıştıranların teşvik edilmesini isteyen Büyükekşi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 100 işçinin üzerine çıkan iş yerlerinde sigorta işveren payında bir indirim yapmasını istediklerini dile getirdi.

Büyükekşi, işverenin 99 çalışana geldiği zaman durduğuna işaret ederek, bu firmaların ya ikinci bir firma kurduğunu ya da başka düşünceler içerisine girerek yeni eleman almaktansa fazla mesai yaptırdığını veya ikinci vardiya kurduğunu ifade etti.

"KIDEM TAZMİNATI SORUN OLUYOR, KALDIRILSIN, FON KURULSUN"

Kıdem tazminatının işçi ile işveren arasında sorunlar oluşturduğuna da değinen Büyükekşi, bunların ortadan kalkması için Kıdem Tazminatı Fonunun kurulup, işverene yük olmayacak ama işçiye de haksızlık yapılmayacak şekilde bir an önce hayata geçmesini talep ettiklerinin altını çizdi.