OPEC, düşük fiyatlara rağmen petrol akışını kesmedi

OPEC, petrol fiyatlarındaki dramatik düşüşe rağmen, petrol akışını kesmemeye karar verdi. Uzmanlar, düşük fiyatların Rusya, İran ve Venezuela'yı olumsuz etkileyeceğini söylüyor.

Dış Haberler

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), petrol akışını kesmemeye karar verdi. Bu durumda, son haftalarda dramatik biçimde düşen petrol fiyatları, düşük kalmaya devam edecek.

OPEC Genel Sekreteri Abdullah el-Bedri yaptığı açıklamada, kimseye sinyal göndermediklerini, yalnızca "adil bir fiyat" olmasına uğraştıklarını söyledi.

Bu işin içinde uzun zamandır olduğunu söyleyen el-Bedri, "Ben bakanken, Petrolün varil fiyatı 15 dolardı. Yani şimdiki fiyat iyi sayılır" dedi.

El-Bedri, 2015 yılında dünyanın petrol talebinin daha da artacağını söyledi.

Petrol fiyatları, 115 doları gördüğü yaz aylarından bu yana dramatik şekilde düşüyor. Bu düşüşte, ABD'nin aşırı üretimi ile AB ve Çin'in talebindeki yükselmenin payı var.

KAZANANLAR VE KAYBEDENLER
Petrol fiyatlarındaki düşüşün en büyük kazananları, yüklü miktarda petrol ithal eden Çin ve Hindistan.

Venezuela, Nijerya, İran, Irak ve Ekvador ise, zengin Körfez ülkelerindeki rezervlere sahip olmadıkları için, petrol fiyatlarının düşmesinden en çok etkilenen ülkeler.

Rusya ise, petrol fiyatlarıyla rubleyi birbirine bağladığı için, petrol fiyatlarının düşmesiyle rublenin de değer kaybetmesi ile karşı karşıya. Rusya, iç pazarda üretimini sağladığı sürece, bütçe dengesini kaybetmeyebilir.

RUSYA ÖNLEM ALACAK
Rusya Finans Bakanı Anton Siluanov, önümüzdeki yıllarda petrol varil fiyatının 100 dolar değil, 80 dolar civarında seyretmesi ihtimaline karşı bütçede düzenleme yapmaları gerektiğini söyledi.

Rusya Finans Bakanlığı Stratejik Planlama Departmanı Başkanı Maksim Oreşkin de, Rusya'nın bütçe projeksiyonlarının yeni petrol fiyatlarına adapte edilmesine ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti.

Ancak Rusya'nın devlet kontrolündeki petrol şirketi Rosneft'ten bir temsilci, şu andaki pazar durumu nedeniyle olağanüstü adımlar atmaya gerek olmadığını savundu. Temsilci, "olağanüstü bir şey olmuyor" dedi.