Moody's Türkiye ve Arjantin için uyardı: Şirketlerin durumu kaygı verici

Moody's tarafından yapılan açıklamada Türkiye ve Arjantin gibi ülkelerde özel sektör borcu nedeniyle şirketlerin riskinin arttığına dikkat çekildi.

Haber Merkezi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Arjantin ve Türkiye'nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerdeki özel sektör borçluluğunun yüksekliği ve artan kredi maliyetlerine bağlı olarak şirketlerin krediye erişiminin zorlaştığı, durumun kaygı verici olduğunu açıkladı.

Deutsche Welle haberine göre Moody's açıklamasında, özellikle Arjantin ve Türkiye'deki şirketlerin yükselen kredi maliyetlerinden ötürü hassas bir dönemden geçtiği vurgulandı, Çin'in de zor bir dönemden geçtiğine ancak yeterli rezervinin olduğuna dikkat çekildi.

ABD'de merkez bankası Fed'in faizleri yükseltme politikası izlemesi, Amerikan dolarını güçlendirmiş ve gelişmekte olan ülkelerin piyasalarından kaçan sıcak paranın ABD'ye çekilmesine neden olmuştu.

Türk Lirası yıl başından bu yana dolar karşısında yüzde 40 dolayında değer kaybederken, Arjantin Pesosu'ndaki değer kaybı yüzde 50'ye ulaştı. Uluslararası Para Fonu'na (IMF) başvuran Arjantin, 50 milyar dolar tutarında kredi talep etti. Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise Türkiye'nin IMF'ye başvurma planı olmadığını açıklamıştı.