Metal işçisi #direnişte: Taleplerimiz kabul edilmeden direniş bitmez

Metal işkolundaki direniş yayılarak devam ederken, Bursa Valiliği aracılığıyla işçilere “Türk Metal’den istifa etmeyin, işten atılmazsınız” önerisi sunuldu. Valilik-MESS-Türk Metal işbirliğine karşı işçiler ise “Tek güvencemiz özgücümüz” diyerek dayanışma içerisinde direnişi sürdürüyor.

Bursa’da metal işkolundaki işçilerin Renault, TOFAŞ ve Coşkunöz fabrikalarında MESS ve Türk Metal işbirliğine karşı direnişi yaygınlık kazanarak sürerken sermaye cephesi Bursa Valiliği üzerinden yeni bir hamle yaptı. Akşam saatlerinde Renault ve TOFAŞ fabrikalarından temsilcilerle bir görüşme gerçekleştiren vali, herhangi bir somut güvence olmaksızın işçilerin işten atılmayacağını ileri sürdü, buna karşılık işçilerden Türk Metal’den istifa etmemelerini istedi.

Sandıklar kurularak temsilciler seçileceğini söyleyerek Türk Metal’in sözcülüğüne soyunan valilik, işçilerin Bosch fabrikasındakine denk bir toplu sözleşme talebine ise “ücret konusu yeniden konuşulur” diyerek yanıt verdi. İşçiler ise MESS-Türk Metal görüşmesinin ve sandık kurulmasının Türk Metal’in yetkisinin devam edeceği anlamına geldiğini belirterek öneriyi reddetti.

TOFAŞ İŞÇİLERİ: GÜVENCEMİZ ÖZGÜCÜMÜZ
TOFAŞ işçileri güne sabah sporuyla başladı. Sabah saatlerinde yaptıkları açıklamayla MESS ve Türk Metal’in dayatmalarına karşı dimdik ayakta olduğunu söyleten TOFAŞ işçileri fabrika giriş kapısına kadar sloganlarla bir yürüyüş düzenledi.

TOFAŞ işçilerinin eyleminde Bursa Valiliği ile yapılan görüşmeye ilişkin bilgi verildi, görüşmenin Valilik-MESS-Türk Metal eliyle işçilere kurulmak istenen yeni bir tuzak olduğunun altı çizildi.

Gece saatlerinde yönetimin ve Türk Metal temsilcilerinin bazı işçileri fabrikanın arka kapısından kaçırmak istendiği de söylendi ve metal işçilerinin tüm bu baskılara karşı ancak kendi özgücüne güvenmesi gerektiğinin altı çizildi.

TOFAŞ işçileri, direniş alanına gelerek Türk Metal ve sermaye yanlısı yayınlar yaptığı için boykot etme kararı aldıkları Olay TV ve Olay gazetesinin muhabirlerini de direniş alanından uzaklaştırdı.

Öğle saatlerinde ise işçi aileleri ve yakınları bir kez daha fabrikaya geldi. Coşkunöz fabrikasında da işçi aileleri ve yakınları saat 18.00’de bir yürüyüş yapacaklarını açıkladı.