Memur zamları açıklandı

Kamu-Sen ve KESK'in itirazlarına karşın Memur-Sen'in desteğiyle 2016 yılı toplu sözleşmesi imzalandı.

Memurlar için 2016 yılında yüzde 6+5, 2017 yılında yüzde 3+4 zam teklif edildi, Kamu-Sen ve KESK memura verilen zam teklifinin hem taleplerin hem kamu işçisinin altında kaldığını ifade etmesine karşın Memur-Sen'in teklifi kabul etmesiyle toplu sözleşme imzalandı.

Memur-Sen’in teklifi kabul etmesine, Türkiye Kamu-Sen ve KESK’ten sert tepki geldi. Faruk Çelik'in yalnızca basınla görüşeceğini ve sendikalarla birlikte değerlendirme yapmayacağını söylemesinin ardından salon dışında değerlendirme yapan KESK başkanı Lami Özgen 2016 yılı için kümülatif %11.3 artışın ortalamada %8.6, 2017 yılı için kümülatif %7.1’in ortalamada 5.06 artışa denk düştüğünü, bu oranların AKP Hükümeti tarafından hazırlanan Orta Vadeli Mali Plan (OVMP) da bütçedeki personel ödeneğindeki artış oranlarıyla örtüştüğünü, dolayısıyla ortada öngörülenin üzerinde elde edilmiş bir kazanım olmadığını kaydetti. Özgen MEMUR SEN’in kamuoyuna ve TİS masasına açıkladığı taleplerinin yüksekliği karşısında imzaladığı oranların birbiriyle tutarsız olduğunu, dolaysıyla bunun bir "satış sözleşmesi" olduğunu ifade etti. Sözleşmeyle Ocak 2016 itibariyle en düşük memur maaşına 108 lira, ortalama memur maaşına 144 lira zam gelecek. Böylece en düşük memur maaşı 1919, ortalama memur maaşı 2 bin 551 lira olacak.

4C kapsamında çalışan geçici personel ile sözleşmeli personelin kadrolu pozisyonuna geçirilmesi için çalışma yapılacağı vaadi de sözleşmeye eklenirken, 4C’lilere 150 lira ek ödeme yapılacağı kaydedildi. Yurtdışı personeline aile yardımı ödenecek. Eş durumu tayinlerinde özel sektör için 3 yıl şartı 1 yıla indirildi. Cuma namazı saatinde memurların izinli sayılması için çalışma yapılacak. Tapu çalışanları için fazla çalışma ücreti ödenecek.