Madende açlık grevi 10'uncu gününde

Zonguldak'ta özel bir maden ocağına kayyum atanmasının ardından maaşlarına el konulan işçilerin başladığı direniş sürüyor. Direnişlerini yerin altına taşıyan işçilerin açlık grevi 10'uncu gününde...

Zonguldak’ın Kilimli İlçesine bağlık Gelik Beldesi'nde faaliyet gösteren Deka Madencilik A.Ş. ve bu şirkete ait Balçın Madencilik’te çalışan 120 maden işçisi, Ocak ayından itibaren ücret alamadıkları için 4 Nisan’da iş bırakmıştı. Bu tarihten sonra Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen "Paralel" soruşturması kapsamında maden şirketine kayyum atanması işçilerin durumunu belirsiz hale getirmişti.

18 Mayıs’ta 85 işçi madende açlık grevine başlamıştı. Açlık grevinin ardından bazı işçilerin rahatsızlanmasıyla yerin altında direnen işçi sayısı 29’a düştü. İşçiler haklarını yerin altında ararken, günlerce aileleri de ocağın girişinde bir haber alma umuduyla bekledi.

İşçilere eylemleri boyunca stoktaki kömürlerin satılarak dört aylık maaşlarının ödeneceği söylendi. Ancak bu konuda da bir gelişme olmadı. 

Direnişe devam eden 20’nin üzerinde işçi, madenin çıkışına 20 metre kala barikat amacıyla tavanda kontrollü bir göçük gerçekleştirdi. Ocağa giriş çıkış yapılamazken, madencilerin dış dünyayla tek irtibatı da havalandırma ve acil durumlar için oluşturdukları bir delik kaldı.

İŞÇİLER NE İSTİYOR?

10 gündür açlık grevindeki işçiler hem 4 aydır maaşlarını alamıyor, hem de çalıştıkları ocağa kayyum atanması nedeniyle iş güvenceleri ve kazanılmış haklarından dolayı kaygı duyuyorlar. 

 

 

VALİLİK MAAŞ YERİNE "RAMAZAN YARDIMI" ÖNERDİ!​

Valilik, işçilere yaklaşan Ramazan ayı nedeniyle Zonguldak Valiliği Merkez ve İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından biner lira yardım yapılacağını açıkladı. 

Dün maden ocağının girişine gelen kayyum heyeti, madencilere Zonguldak Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve satılan kömürden gelen avansla bir miktar ödeme yapılacağını söyleyince tepkiyle karşılandı. Heyetten Polat Sezgün,“Şimdilik 750 lira sosyal yardımlaşma vakfından, 1000 lira da maaşlarınıza mahsuben. Kömürü teslim ettikten sonra geride kalan paranızın bir kısmını daha ödeyeceğiz” deyince, dışarıdaki işçiler ve aileler heyeti yuhalayarak alandan kovdu.