Lübnan, çocuk doğuran göçmen ev işçilerini sınır dışı ediyor

Lübnan'da göçmen ev işçisi iseniz ve ülkede doğum yaparsanız, gözaltına alınmayı, sınır dışı edilmeyi ve oturma izninizden vazgeçmeyi göze almışsınız anlamına geliyor.

Dış Haberler

Lübnan’da onlarca göçmen işçi kadın, ülkede yaşarken doğum yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınıyor, sınır dışı ediliyor veya oturma izinleri yenilenmiyor.

Lübnan, 2016 yazından beri, çoğu Sri Lanka’lı olmak üzere 21 göçmen ev işçisini sınırdışı etti. Raporlara göre, bu kadınlardan hiçbiri, birden çok işverenle çalışmak gibi bir vize ihlalinde bulunmadı.

Avukat Roula Hamati’ye göre, ev işçilerinin Lübnan’da çocuk sahibi olmasını yasaklayan hiçbir kanun veya kural bulunmuyor.

Hamati, içlerinde Etiyopyalı ve Filipinlilerin de bulunduğu bir grup kadının sınırdışı edilmeden önce 2-3 hafta süresince gözaltında tutulduğunu belirtti.

Çoğu örnekte görülen o ki, doğan çocuğun iki ebeveyni de Lübnan’da çalışan göçmen işçiler. Lübnan’da göçmen meselelerinden sorumlu olan Emniyet Genel Müdürlüğü ise bir açıklamada bulunmadı.

Pek çok kadın, sınırdışı edilmenin çalışma şanslarını ellerinden almanın yanısıra, çocuklarının eğitimini de kesintiye uğrattığını belirtti.

2016 yılında gözaltına alındıktan sonra, 14 yaşındaki kız çocuğuyla beraber Sri Lanka’ya geri gönderilen bir kadın, güvenlik kaygısıyla ismini gizleyerek bir haber ajansıyla irtibata geçerek: “Hayatım boyunca, tam 32 yıl boyunca, Lübnan’daki insanlar için çalıştım. Çocuklarımızı okula gönderebilmek, eğitim masraflarını karşılayabilmek için eşimle beraber durmadan çalıştık, didindik. Ve karşılığında bize böyle mi davranacaklardı?” diyerek isyan etti.

DÜNYANIN EN KORUNMASIZ İŞÇİLERİ

Uluslararası Çalışma Örgütü’ne göre, Lübnan’da 200 binden fazla göçmen ev işçisi bulunuyor.

Bu işçiler, “Kafala” isimiyle bilinen sistem aracılığıyla tek bir işverene bağlanarak, her türlü istismara açık bir şekilde bırakılıyorlar. Örgütün bir diğer raporuna göre ise, dünyada sayısı 53 milyonu bulan ev işçilerinin yüzde 80’ininden fazlasını kadınlar oluşturuyor. Kayıtsız tutulan ve iş kanunları tarafından da güvenliği sağlanmayan bu işçi kadınlar, dünyadaki en korunmasız işçi grupları arasında yer alıyor.