Kürt petrolünden elde edilen para sır oldu

Ankara ve Erbil arasında 2013'te yapılan anlaşmayla Türkiye’ye sevk edilmeye başlanan Kürt petrol ve doğalgazı için Halkbank’a ne kadar para yattığı bilinmiyor.

Kasım 2013’te Türkiye’yle Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasında yapılan ve Kürt bölgesinden çıkan petrol ve doğalgazın Türkiye üzerinden satışını öngören anlaşma kapsamında Halkbank’a yatırılan paranın miktarının ne olduğu bilinmiyor.

Zaman gazetesinden Doğan Ertuğrul imzasıyla bugün yayımlanmaya başlayan yazı dizisinde, Ankara- Erbil ve Bağdat arasında uzun süre anlaşmazlık konusu olan petrol paralarının nereye yattığı konusunda da bir şeffaflık yok. Tarafların petrol parasının Halkbank’a yatırılması konusunda anlaştıkları belirtilmiş, Enerji Bakanı Taner Yıldız Ağustos 2014’te, ilk bağımsız petrol satışından elde edilen 97 milyon doların 93 milyonunun Halkbank’ta açılan hesaba yatırıldığını, Ekim 2014’te ise rakamın 700 milyon doları bulduğunu söylemişti. Ertuğrul, Mart 2015 itibarıyla Halkbank’taki hesaba Kürt petrolünden elde edilen gelirin ne kadarının yattığının ise bilinmediğini kaydetti.

Bakan Yıldız’ın 26 Mart’ta, 2015’in ilk 3 ayında Kürdistan’dan 47 milyon varil petrol aktığını açıkladığını hatırlatan Doğan Ertuğrul, Kürt yönetiminin bu miktarı artırmak istediğini de belirtti.

‘ŞİRKETLER VE KOMİSYONCULAR BÜYÜK PARALAR KAZANIYOR’

Doğan Ertuğrul, IKBY Meclis Doğal Kaynaklar Komisyonu Başkanı Şerko Cevdet’in petrol satışındaki resmi verilerle ilgili şunları söylediğini kaydetti:  “Kürdistan büyük bir ekonomik kriz içinde olduğu için Kürt petrolü çok ucuza satılıyor. Ocak 2015 itibarıyla 34 milyon varil petrol satıldı. Bunun değeri yaklaşık 2,5 milyar dolar kadar. Bağdat bu petrol satışından elde edilen paradan pay istiyor. Kürdistan ise Bağdat'a ‘Sen önce benim bütçe payımı gönder’ diye karşı çıkıyor. Petrol şirketleri ve bazı komisyoncular büyük paralar kazanıyor. Kimse bunların ortaya çıkmasını istemiyor.”

‘PARANIN NE KADARI ÇEKİLDİ BİLMİYORUZ’

Şerko Cevdet, Türkiye’ye aktarılan petrol gelirlerinin ne olduğu konusunda ise şu bilgileri veriyor: “Halkbank'ta Kürdistan'ın kendi hesabı var, doğru. Petrol paraları sadece oraya yatıyordu. Ama şu an para sadece Halkbank'ta toplanmıyor. Halkbank'ın para transfer şartları çok elverişli olmadığı için ABD ve Almanya'da iki yeni hesap açıldı. Para daha hızlı transfer ediliyor. Halkbank nakit sıkıntısı gerekçesiyle parayı geç transfer ediyordu. Bu yüzden başka hesaplar açıldı.”

Meclis Doğal Kaynaklar Komisyonu Başkanı Cevdet, Halkbank’a yatan paranın ne kadarının çekildiğini ise bilmediklerini söylüyor ve ekliyor: “Paranın faizi ne kadardır, onu da bilmiyoruz.”

‘PARA GELİYOR YA...”

Cevdet, Irak hükümetinin Ceyhan’da 18 deposu olduğunu, bunlardan 9’unun IKBY tarafından kiralandığını belirterek, Türkiye’nin hem petrolün depolanmasından hem de naklinden ve pazarlanmasından para kazandığını vurguluyor. Cevdet, Türkiye’de ne kadar petrol geliri elde ettiklerini ise Türkiye’nin Enerji Bakanı’nın beyanlarından öğrendiklerini, konuyla ilgili IKBY Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Hawrami’ye, “Türkiye'nin Enerji Bakanı açıklama yapmasa Ceyhan'dan ne kadar petrol satıldı, kaç para yattı haberimiz olmayacak. Siz niye bilgi vermiyorsunuz?” diye şikayette bulunduğunda, “Para geliyor ya önemli olan bu” diyerek geçiştirdiğini aktarıyor.