Kredi ve kredi kartı borcu olanların sayıları artıyor

Türkiye Banklar Birliği Risk Merkezi tarafından hazırlanan rapora göre, kredi ve kredi kartı borcu olanların sayıları artıyor.

Haber Merkezi

Türkiye Banklar Birliği Risk Merkezi tarafından tüm bankalardan toplanan bilgilere göre oluşturulan rapor Mayıs ayı istatistikleri ile birlikte yayınlandı. Tüm Türkiye’den bankalar, finans kuruluşlarından alınan bilgilere göre hazırlanan raporda çarpıcı veriler göre çarpıyor.

Rapor da Türkiye’de bankalar aracılığı ile kullandırılan kredilerin artışı dikkat çekti. Yurttaşların geçen seneye daha göre daha çok borçlandırıldığının ortaya çıktığı raporda, Türkiye’de banka ve banka dışı kredi kurumları tarafından doğrudan kullandırılan nakit krediler 2016 yılı Mayıs ayı itibariyle bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16 artarak 1.869 milyar TL’ye ulaştığı belirtildi.

Rapora göre, 2015 yılının İlk 5 ayına göre borcunu ödemeyen bireysel kredi ve bireysel kredi kartı borçluların Sayısı 3.381 kişi artmış olduğu da önemli verilerden biri.

Tasfiye olunacak alacaklar tutarının bireysel krediler ve tasfiye olunacak alacak tutarının toplamına bölünmesi ile yapılan hesaplamalara göre, Türkiye'de son yıllarda işsizlik oranlarının yüksekliği ile dikkat çeken Adana'nın başı çektiği görülmekte.

Tasfiye olunacak alacaklar listesinde bireysel kredilerde yüzde 8,8 ile Adana listenin başında yer alırken bu kenti yüzde 7,2 ile Diyarbakır, yüzde 6,8 ile Gaziantep izledi. Adana yüzde 17,8 ile bireysel kredi kartı risk oranıyla en yüksek 10 il arasında birinci, ikinci yine yüzde 16,3 ile Diyarbakır, yüzde 13 ile Gaziantep oldu. İhtiyaç ve diğer kredilerde ise Adana 10,6 ile zirvede yer alırken Diyarbakır 9,7 ile ikinci, yüzde 9,2 ile Gaziantep üçüncü sırada yer buldu. Konut kredisinde tasfiye olacak alacaklar sıralamasında da yüzde 1,2 ile Bitlis, taşıt kredisinde ise yüzde 8,7 ile Bartın başı çekti.