Kilimli'de direnen işçileri yıldırma çabasına karşı dayanışma büyüyor

Zonguldak'ın Kilimli İlçesi'nde maden işçilerinin 4 aylık maaşlarını alabilmek için ocakta sürdürdükleri eyleme destek verenler bugün yine buluştu. Öğleden sonra sayısı artan polis barikatına rağmen destekçiler ocağa yürümeyi başardı. DİSK adına yapılan açıklamada, madenin sorumluluğunun Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK), dolayısıyla Enerji Bakanlığı'nda olduğu vurgulandı.…

Haber Merkezi

Zonguldak'ın Kilimli İlçesi'nde maden işçilerinin 4 aylık maaşlarını alabilmek için ocakta sürdürdükleri eyleme destek verenler bugün yine buluştu. Öğleden sonra sayısı artan polis barikatına rağmen destekçiler ocağa yürümeyi başardı. DİSK adına yapılan açıklamada, madenin sorumluluğunun Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK), dolayısıyla Enerji Bakanlığı'nda olduğu vurgulandı.

Son iki gündür işçilerin kararlı direnişinin sürmesi ve destek ziyaretlerinin artması üzerine, polisin önlemleri sıkılaştırdığı görülüyor. Bu süre içerisinde Vali Ali Kaban'ın verdiği sözler tutulmamış, kayyum heyetinin "sadaka" teklifini işçiler reddetmiş ve polisin işçileri eylemi sonlandırmaya ikna etme girişimi başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

POLİS BARİKATI ÜÇE ÇIKTI!

Polis barikatı önceki gün ikiye çıkarılırken, bugün ocağa destek yürüyüşü yapanlar ocağa giden yolun birkaç kilometre aşağısında üçüncü bir polis barikatıyla karşılaştı.

DEV MADEN-SEN BAŞKANI: SORUMLULUK ENERJİ BAKANLIĞI'NDA

Destekçiler iki polis barikatını aşarak ocağa yakın olan barikatın önünde açıklama yaptı. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Dev Maden-Sen Başkanı Tayfun Görgün, işçilerle eylemlerinde birlikte olduklarını belirterek madenin işletmesinin TTK tarafından üstlenilmesi çağrısına bulundu. Görgün, içeride metan gazı ve temiz hava sorunu olduğunu hatırlatarak işçilere bir şey olursa bunun sorumlusunun Çalışma Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı olduğunu söyledi.

GALATASARAY MEYDANI'NDA İŞÇİLERE DESTEK EYLEMİ

DİSK bugün aynı zamanda İstanbul'da Galatasaray Meydanı önünde Kilimli işçileriyle dayanışma eylemi yaptı. Eylemde konuşan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, "Gasp edilen ücretler ve tüm haklar derhal ödensin; ocaklar açılsın, rödovans sistemi son bulsun, madenler taşeron tarafından değil kamu tarafından işletilsin. Kilimli maden direnişini buradan selamlıyor, hastanedeki kardeşlerimize de acil şifalar diliyoruz" dedi.

GERÇEK DIŞI HABERLER YAYILIYOR

Dünden beri kayyumun işçilere parasını verdiği ve polisin işçilere müdahale ederek ocaktan çıkarmak üzere olduğu söylentilerinin yayılması dikkat çekiyor. Kayyumun işçilerin alacaklarının az bir bölümünü verme vaadi işçiler tarafından kabul edilmediği halde, bu parayı bazı işçilerin kabul ettiği söyleniyor. Öte yandan emniyet amiri dün ocağa girerek işçileri eylemlerini sonlandırmaya ikna edemediği için işçilerin bir operasyonla madenden çıkarıldıkları yönünde gerçekdışı haberlerin yayılmaya çalışıldığı görülüyor.