KESK'ten İç Güvenlik Yasası'na tepki

KESK’in çağrısıyla Türkiye genelinde sokağa çıkan vatandaşlar, İç Güvenlik Paketi’nin geri çekilmesini istedi.

Ankara’da Sakarya Caddesi’nde bir araya gelen KESK üyeleri, “Polis devleti istemiyoruz” sloganını attı. KESK Eş Genel Başkanları Lami Özgen ve Şaziye Köse'nin de katıldığı eylemde konuşan KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Fevzi Yılmaz, demokrasi, eşitlik ve insanca bir yaşam talep edildikçe AKP iktidarının hak ve özgürlükleri törpüleme ısrarından vazgeçmediğini söyledi. Yılmaz AKP için; “Hele de polisi, valiyi, kaymakamı yargının yerine koyması, daha fazla tahakküm ve şiddet için yeni yetkiler getirmesi beklenemez” derken, iktidarın darbe dönemlerini gölgede bırakacak iç güvenlik yasasına sığındığını dile getirdi. 

İç Güvenlik Yasası'nın temel gerekçesinin AKP’nin korkusu olduğunu belirten Yılmaz, “Dünyadaki faşist ve baskıcı yönetimlerin iktidarda kalma uğruna bu tür yasalardan medet umduğu ancak daha fazla acı, kan ve baskılar dışında bir sonucu olmadığı açıktır. Bu tür yasa ve uygulamalar, otoriter ve baskıcı yöntemlerle ayakta kalmaya çalışan bir iktidarın kendi sonunu hızlandıracaktır” diye konuştu. 

AMAÇ AKP’NİN İKTİDARINI KORUMAK

İstanbul’da Galatasaray Lisesi önünde toplanan eylemcilere HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel de destek verdi. “Dışarıdaki darbecilik, Meclis'e de böyle yansıdı” diyen Levent Tüzel; “Bu yasa AKP’nin sarayını, iktidarını ve hedeflediği Türkiye’yi korumak için çıkarılıyor” dedi. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde bir araya gelen eylemciler ise, İç Güvenlik Paketine karşı oturma eylemi yaptı. Eylemde Meclis'te yasanın geçmesine karşı oturma eylemi yapan vekillere de alkışlarla destek verildi.

Eskişehir'de düzenlenen eylemde de kitle adına konuşan SES Şube Başkanı ve KESK Dönem Sözcüsü Yalçın Mutlu, yasa tasarısının AKP’yi koruma ve kollama yasası olduğunu söyledi. Yasanın 12 Eylül cunta anayasasından bile geri olduğunu kaydeden Mutlu, yasa ile uluslararası sözleşmelerin de ayaklar altına aldığını vurguladı. 

Elazığ ve Dİyarbakır'da da KESK üyeleri tarafından, yasaya karşı basın açıklamaları düzenlendi.