KESK’ten grev yasaklamasına kınama

KESK metal işçilerini grevinin yasaklanmasını kınadı. Açıklamada, grev yasağını düzenleyen maddelerin değiştirilmesi gerektiği belirtildi.

KESK Yürütme Kurulu, Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin dün başlayan grevinin Bakanlar Kurulu kararıyla yasaklanmasını kınadı. Yapılan açıklamada, bu keyfi kararın dayanağı olan yasa maddelerinin değişmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

“Daha önce havacılık ve cam işçilerinin grevlerini yasaklayan kararlardan sonra metal işçilerinin grevinin yasaklandığı bu karar AKP Hükümeti’nin emekçilere olan düşmanlığının sistematik hale geldiğini bir kez daha göstermiştir” denilen açıklamada, “grevin millî güvenliği bozucu nitelikte olduğu” görüşünün de başlı başına skandal niteliğinde olduğu belirtildi. “Emekçilerin bir talebi söz konusu olduğunda hemen gerici yasaları dayanak alan AKP’nin bu kararı hükümetin hakkını arayanı değil verilene razı olanı baş tacı eden emek aleyhtarı niteliğini bir kez daha gözler önüne sermiştir” denilen açıklamada, şöyle denildi: “Bu keyfi karar yasalardaki grevlerle ilgili hükümlerin bütünüyle değişmesi gerektiğini de göstermektedir. Bakanlar Kurulu’nun elinde böylesi yetkilerin bulunması, Türkiye’nin demokratikleşmesinin önündeki en önemli engellerin başında gelmektedir. KESK olarak metal işçilerine yönelmiş bu keyfiliğin, anti demokratik uygulamanın bütün emekçileri ilgilendirdiğinin bilincindeyiz. Bu karar, AKP’nin demokrasi anlayışının da sınırlarının göstermesi bakımından önemlidir.”

Açıklamada KESK’in Anayasal bir hakkın kullanılmasının böylesine pervasızca engellenmesine karşı Birleşik Metal-İş Sendikası’nın ve metal işçilerinin yanında olacağına vurgu yapıldı.