KESK: Bu toplu görüşme masası dağıtılmalıdır!

Memur ve memur emeklilerine yapılacak zam oranını belirlemek için başlatılan toplu sözleşme görüşmeleri öncesi yürüyüş düzenleyen KESK, heyetlerine uygulanan ambargoyu protesto ederek "Bu görüşme masası dağıtılmalıdır" dedi.

Memur ve memur emeklilerinin maaşına önümüzdeki iki yıl boyunca yapılacak zammı belirleyen toplu sözleşme görüşmeleri, KESK heyetine ihraç vetosuyla başladı. KESK üyeleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından içeri alınmadı. Bakanlıkta KESK temsilcisinin boş kalan koltuğunun yanında konuşan Memur Sen Genel Başkanı ise ihraçları “Son derece doğru bir tedbir” olarak nitelendirdi.

Evrensel'den Birkan Bulut ve Tamer Arda Erşin'in haberine göre, Devlet Personel Başkanlığı (DPB) bugün başlanan 4. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerine KESK’i temsilen katılacak heyeti OHAL KHK’leri ile ihraç edildikleri gerekçesiyle geçtiğimiz hafta reddetmiş ve yeni isimlerin belirlenmesini istemişti. KESK bunun üzerine DPB’ye itiraz etti. Ancak DPB, KESK’e yazdığı yazıda görüşmelere katılması için KESK adına asıl ve yedek üye olarak belirlenen eş genel başkanlar Aysun Gezen ve Mehmet Bozgeyik’in ihraç edildikleri gerekçesiyle katılmalarının mümkün olmadığını bir kez daha bildirdi. DPB, KESK’e yazdığı yazıda Gezen ve Bozgeyik’in KHK ile kamu görevinden ihraç edildiğinin tespit edildiğini ve OHAL KHK’si ile kamu görevinden çıkarılanların “sair görevleri de sona ermiş sayılacağı” nedeniyle Kamu Görevlileri Sendikalar Heyetinde temsilci olarak katılmalarının mümkün olmadığını bildirdi.

DPB’nin yazısında bunun OHAL KHK’sinde hükme bağlandığı ifade edilerek, “Kamu görevinden çıkarılan kişilerin mahkumiyet kararı aranmaksızın, rütbe ve veya memuriyetleri alınır ve bu kişiler görev yaptıkları teşkilata yeniden kabul edilemezler; bir daha kamu hizmetlerinde istihdam edilemezler, doğrudan veya dolaylı olarak görevlendirilemezler; bunların uhdelerinde bulunan her türlü mütevelli heyet, kurul, komisyon, yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu üyeliği ve sair görevleri de sona ermiş sayılacaktır” denildi. 

Aynı yazıda KHK ile ihraç edilmedikleri halde ihraç edildiği gösterilen KESK Hukuk, TİS ve Uluslararası İlişkiler Sekreteri Yusuf Şenol, Özgür Yılmaz ve İsmet Aslan’ın da TC Kimlik numarası ile yapılan inceleme sonucu kamu görevinden çıkarılanlar arasında olmadıklarının anlaşıldığı ifade edildi.

MEMUR SEN İHRAÇLARI SAVUNDU

Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ise kamu görevlilerinin sorunlarını çözülmesini, millete yapılan hizmeti ödüllendirilmesini temenni ettiklerini söyledi. Klasik yaklaşımların dışında bir yaklaşım beklediklerini ifade eden Yalçın, her toplusözleşmede sözü edilen bütçe ve mali disiplin söylemlerini olumlu karşılamadıklarını ifade etti. Yalçın, “Bu masanın konusu rakamlar değil, haklar ve insanlardır. Arka planda insan ve alın teri var” dedi. “Büyük Türkiye” vizyonunun altını çizdiklerini belirten Yalçın, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından doğru tedbirler alındığını söyledi. Yalçın, KHK ve ihraçların son derece doğru olduğunu savundu. 110 bin kişinin ihraç edildiğine dikkat çeken Yalçın, “Terör örgütleriyle bağlantılı olanlar kamudan uzaklaştırıldı” dedi. 

KESK PROTESTO YÜRÜYÜŞÜ GERÇEKLEŞTİRDİ

KESK, kamu emekçilerinin 4. Grup Toplu Sözleşmesi'nin ilk turu öncesi görüşmeleri protesto etmek için TRT Arı Stüdyoları önünden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önüne yürüyüş gerçekleştirdi.

Yürüyüşte “Yandaş güdümlü sendikaya hayır”, “Güvenceli iş, güvenceli gelecek” sloganları atılırken, KESK'in Toplu Sözleşme'yle ilgili taleplerinin yer aldığı pankart taşındı.

Yürüyüşte OHAL'in kaldırılması ve KHK'lerle işten atılan kamu emekçilerinin işlerine dönmesi talebi öne çıkarken, KESK heyetinin ihraçlara gerekçe gösterilerek toplu sözleşme görüşmesine alınmamasına tepki  gösterildi. KESK'lilerin yürüyüşüne CHP Milletvekilleri Şenal Sarıhan, Necati Yılmaz, HDP Milletvekili Nihat Akdoğan, TMMOB Genel Sekreteri Dersim Gül, DİSK İç Anadolu Bölge Temsilcisi Tayfun Görgülü ve Emekli Sen üyeleri destek verdi. 

"BAKANLIĞIN HEYETİMİZİ BELİRLEME YETKİSİ YOKTUR"

Yürüyüş sonrası Bakanlık önünde konuşan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, kamu emekçileri ve emeklilerini ilgilendiren toplu sözleşme masasına ihraçlar gerekçe gösterilerek heyetlerinin kabul edilmemesini “sivil darbe” diye nitelendirdi. Bozgeyik "Biz kimseden onay almayız. Bakanlığın ve Devlet Personel Başkanlığı'nın heyetimizi belirleme yetkisi yoktur” dedi.

OHAL KHK'leri ile Memur-Sen'in yüz binlerce üyesinin atıldığının altını çizen Bozgeyik, “Kendi üyelerine sahip çıkmayan bir konfederasyonun kamu emekçileri adına olumlu bir karara imza atması mümkün değildir. Bu masa dağıtılmalıdır” ifadelerini kullandı.

"BU ORTA OYUNUNU DAĞITACAĞIZ"

KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen ise işyerlerinde ve sokaklarda olmaya devam edeceklerine dikkat çekerek, “Bu orta oyununu dağıtacağız” dedi. 

Konuşmaların ardından KESK heyeti toplu sözleşme masasını protesto ederek görüşmelere katılmadı.