Karadon'da özelleştirme gündemiyle ilgili belirsizlik sürüyor

Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) bağlı Karadon işletmesinin özelleştirilmesi tebligatının yankıları sürüyor. Genel Maden İş Sendikası (GMİS) yönetiminde eski AKP'li yöneticilerinin çalışması, işçilerde güvensizlik yaratıyor.

Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) bağlı Karadon işletmesinin özelleştirilmesi tebligatının yankıları sürüyor. Dün ortaya çıkan yazı üzerine Genel Maden İş Sendikası (GMİS) yönetimi Enerji ve Tabii Madenler Bakanlığı'yla görüşmek için Ankara'ya gitti. İşçiler ise endişeli.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın TTK Genel Müdürlüğü'nden Karadon işletmesi için envanter isteyen 16 Haziran tarihli yazısı dün ortaya çıkmıştı. GMİS yazıyı TTK Genel Müdürlüğü'nden teyit ettikten sonra Genişletilmiş Başkanlar Kurulu'nu acilen topladı ve TTK Karadon Müessesesi'nde maden işçilerini bilgilendirdi.

'SALDIRIYI PÜSKÜRTMEK ZORUNDAYIZ'
İşçilerle yapılan toplantıda GMİS Genel Mali Sekreteri Adnan Tıska "Daha öncede bunu denediler. 1994 yılında Armutçuk ve Amasra için, daha 3 yıl önce de Üzülmez için aynı şeyi istediler. Bugünde Karadon'dan aynı şeyi istediler. Karadon da işçi sayısı ne kadar, envanter listesinde neler var diye bir yazı talep ettiler" dedi. Tıska işçileri sadece sendikadan bilgi almaları konusunda uyararak "Başkaları kafanızı karıştırmasın diye sizlerin huzuruna geldik. Bizlerin sizlerden saklayacağı hiçbir şey olamaz. Yarın Ankara'ya gideceğiz ve bu konu neyin nesiymiş öğreneceğiz" şeklinde konuştu.

GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu ise "Ankara'dakiler akıllarını başlarına devşirsinler. Hiç birimizin asla kuşkusu olmasın. TTK konusunda bizim taleplerimizin dışında herhangi bir tasarrufta bulunmaya kalkışanlar şunu iyi bilmelidirler ki, nasıl ki 5 Nisan 1994 yılında alınan kararları abilerimiz, babalarımız geri püskürtmeyi bilmişlerse, 1990 madenci grevi ve 1991 Ankara yürüyüşünde Ankara'yı dar etmişlerse, onların evlatları olan bizlerin onlardan aldığımız tecrübe ve bilgi birikimi ile daha etkin eylemler ortaya koyacağımızdan hiç kuşkuları olmasın. Kurumun özelleştirilmesi ya da kapatılması gibi düşünceleri akıllarının ucundan bile geçirmesinler" ifadelerini kullandı.

Ankara'da masa başında süreci durdurmak için görüşme yapacaklarını söyleyen GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, "Aksi takdirde başta maden işçileri olmak üzere tüm Zonguldak halkıyla beraber varımızı-yoğumuzu ortaya koyarak, bu saldırıyı da püskürtmek zorundayız. Kimse umutsuzluğa kapılmasın" dedi.

GMİS'İN YÖNETİMİNDE ESKİ AKP'LİLER VAR
Dün konunun tesadüfen ortaya çıkması ise işçiler arasında huzursuzluk yaratmış durumda. Karadon'da GMİS'in yapacağı toplantı öncesi işçiler kendi aleyhlerine haber yaptığını düşündükleri gazetecileri darp ettiler. Saldırıda bir gazeteci yaralanırken polis havaya ateş açtı.

Konu hakkında soL'a konuşan bir işçi, TTK'nın özelleştirilmesinde ruhsatın Karadon, Üzülmez, Armutçuk ve Kozlu olarak dört parçaya bölündüğü bilgisini verdi. Madenden Ereğli'deki termik santralin kömür ihtiyacını karşılayacak yeteri kadar kömür çıkartılmamasının özelleştirilmenin nedenlerinden biri olarak görüldüğünü aktardı. Karadon'un özelleştirilmesi kararının açığa çıkmasından sonra GMİS ile işçiler arasındaki bağın zayıflatdığını anlatan işçi, işçilerin GMİS'in samimiyeti sorgulanmaya başladığını söyledi. Ayrıca GMİS'in içerisinde eski AKP'li yöneticilerinin çalışmasının işçilerde güvensizlik yarattığına işaret etti. GMİS Genel Mali Sekreteri Adnan Tıska'nın eski AKP'li olduğu biliniyor.

Öte yandan Ankara'da basına açıklama yapan AKP Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, Enerji Bakanlığı’nda GMİS yönetimiyle bir toplantı yapacaklarını belirterek “Gelinen son noktayı Enerji Bakanlığı’nda yapacağımız toplantıda değerlendireceğiz” dedi. Ulupınar, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci ve yönetimine TBMM’de iftarda bir araya geleceklerini açıkladı.