Kadınların 'emeklilik yaşı ortalaması' daha fazla yükseldi

İngiltere'de yapılan bir araştırma kadınların emeklilik yaş ortalamasındaki son 30 yıl içindeki artışın, erkeklere nazaran daha dramatik boyutlarda olduğunu gösterdi.

Dış Haberler

Kadınlar için 1980'ler ve 90'ların başında gelen erken emeklilik eğiliminde dramatik bir tersine dönüş olduğu, örneğin İngiltere'de ortalama 64 yaşına kadar çalıştıkları belirtiliyor.

İngiltere İş ve Emeklilik Dairesi'nden alınan rakamlar, hem erkeklerin hem de kadınların işyerinde eskisine nazaran çok daha uzun süre kaldığını, ancak kadınlar için değişimin daha hızlı olduğunu gösteriyor.

Ülkede 1998 yılından bu yana erkekler için emeklilik yaşı ortalaması 2 yıl artarak, 65.1'e yükseldi. Kadınlar içinse ortalama emeklilik yaşı, 1998'den bugüne 3.3 yıl artarak 63.9'a ulaştı.

Türkiye için yıllara göre karşılaştırmalı verilere ulaşmak mümkün görünmese de, Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı (TÜİK) 2016 verileri tüm yaş grupları içinde en yüksek emeklilik yaşı oranının yüzde 40 ile 56-64 yaş grubu olduğunu gösteriyor. 46-55 yaş arası emeklilerin oranı ise yüzde 28’de kalıyor. Bu oranlar arasında kadın ve erkek işçilerin yaş ortalaması dağılımı izlenemese de, iddia edildiği gibi Türkiye'nin bir "genç emekliler" ülkesi olduğunu söylemek mümkün değil.

65 YAŞ ÜSTÜ ÇALIŞAN SAYISI 18 YILDA 2 KATINA ÇIKTI

İngiltere'deki çalışmalar ise, 65 yaşından sonra çalışmayı sürdürenlerin oranını da gösteriyor. Buna göre bireylerin yüzde 10.4'lük bir kısmı 65 yaş üstünde de çalışmaya devam ediyor ve bu oran 2000 yılındakinin tam 2 katı. 

Ülkede emeklilik yaşının kadınlar için 60'tan 66'ya çıkarılması, çalışan nüfusun bir bölümünü etkiledi. 3,8 milyon kadının etkilendiği bu karardan 60 yaşına geldiklerinde haberdar olan kişiler, alternatif bir plan yapamadıkları bu tabloya hazırlıksız yakalandı.

İleri yaşlarda çalışma seçeneği önemsiz olmasa da kapitalizm koşullarında tablo iyimserlikle yorumlanmaya müsait değil. Bu durumun bir seçenek değil zorunluluk olarak sunulması bir yana, çeşitli sağlık sorunları olan pek çok kişi için bu neredeyse imkansız ve yoksul bir emeklilik veya yaşlılıkta çalışmaya mecbur bırakılmak anlamına geliyor.

KADINLAR İÇİN EMEKLİLİK YAŞI ORTALAMASI 1950'LERE DÖNDÜ

1950'de, erkekler ortalama olarak 67,2 yaşına kadar çalışırken, 1960'lar, 70'ler ve 80'ler boyunca emeklilik yaş ortalaması sürekli olarak düştü.90'ların sonlarından itibaren model tersine dönse de erkekler için emeklilik ortalaması hala 1950'lerde olduğu konuma geri dönmedi. 

Kadınlar için 1950'lerde emeklilik yaşı ortalaması 63.9 iken, 1980'lerin ortasında 60'ın altına düştü, şimdiyse 1950'de olduğu yere geri döndü. 55-59 yaş arasındaki kadın istihdam oranı 1998'de yüzde 52.5 iken, 2018'de yüzde 70.7'ye yükseldi.

Bir diğer önemli fark ise, erkeklerin 60'lı yaşların ortasına dek daha yaygın olarak tam zamanlı çalışırken, kadınların çalışma yaşamlarına 30'lu yaşlarda ara verip 50'lerinde geri dönmesi olarak gösteriliyor. Genellikle kadınların doğumlardan sonra ücretsiz izin kullanması ya da işten ayrılması, çocuk bakım yükümlülüğünün kamusal kaynaklarca üstlenilmemesine bağlı. Bu büyük farklılık da, kadınların emeklilik birikimlerinin daha düşük olması ve ileri yaşlarda daha fazla yoksulluk çekmeleri anlamını taşıyor.

Öte yandan tüm dünyada emeklilik yaşlarının yükseltilmesi yönündeki eğilim, yaşlı işçilerin işten çıkarılması ve yaşlı işsizliği tablosunun gelişimine de kapı aralıyor.