Kadınlar geçen yıla göre daha az güvende: Sigortalı işçi kadın sayısı geriledi

Bir yıl içinde sigortalı çalışan işçi kadın oranında, yüzde 1,8'lik azalma yaşandı.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Aralık 2016 verilerinin değerlendirildiği TEPAV İstihdam İzleme Bülteni’nin 60. sayısında kadın istihdamına dikkat çekti. Verilere göre işçi kadınlar, 2016 yılında 2015’e göre daha da güvencesiz. 

TEPAV verilerine göre, Aralık 2015 ve Aralık 2016 arasındakidönemde, sigortalı ücretli kadın çalışan sayısı 40 bin kişi azalırken, sigortalı ücretli çalışan sayısı ise yüzde 1.6 azalarak 13.76 milyon oldu.

SİGORTASIZLIKLA KARŞILAŞILAN EN BÜYÜK SEKTÖR: BİNA VE ÇEVRE DÜZENLEME

TEPAV verilerine göre bina ve çevre düzenleme faaliyetleri sektörü, sigortasızlığın en fazla gözlendiği sektör ve 4/a sigortalı ücretli kadın çalışan sayısı 52 bin azalmış. Takiben, “22 bin azalışla ormancılık ve tomrukçuluk, 9 bin azalışla giyim eşyaları imalatı, 8 bin azalışla konaklama ve 7 bin azalışla ev içi çalışanların faaliyetleri sektörleri” geliyor. 

Kadınların sigortasızlıkla en fazla karşılaştığı ilk 5 sektör arasında ayrıca imalat sektörü yer alıyor.  Verilere göre, “giyim eşyaları imalatı sektörü, 9 bin azalışla imalat sanayide kadın çalışan sayısı en fazla azalan sektör oldu. Bu sektörü; 7 bin azalışla tekstil ürünleri imalatı, 5 bin azalışla makine ve ekipman kurulumu ve onarımı, bin azalışla metalik olmayan ürünlerin imalatı ve fabrikasyon metal ürünleri sektörleri takip etti.”

ANTALYA EN BÜYÜK KAYBIN OLDUĞU İL 

4/a sigortalı ücretli kadın çalışan sayısında en fazla azalış gözlemlenen il 8 bin azalışla Antalya. Antalya’dan sonra Adana, İstanbul, Rize ve İzmir geliyor.

Bir yıl içinde toplam sigortalı ücretli çalışan sayısındaki azalmanın yüzde 18,1’inin, sigortalı ücretli kadın çalışan sayısındaki azalış nedeniyle olduğu belirlendi. 

Aralık 2016’da Aralık 2015’e göre 4/a sigortalı ücretli kadın çalışan sayısında yüzde 1’lik azalış olurken, sigortalı ücretli erkek çalışan sayısında yüzde 1,8’lik azalış oldu.