İzmir Belediyesi yetkili sendikayla değil, istediği sendikayla masaya oturdu!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tüm Bel-Sen’in yetkisini gasp ederek Tüm Yerel-Sen’le toplu sözleşme masasına oturdu. “Çalışma barışı bozuldu” diyen Tüm Bel-Sen yöneticileri, bu hukuksuzluğa karşı mücadele edeceklerini duyurdu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kamu emekçilerinin iradesini hiçe sayarak, yetkisi olmayan Kamu-İş’e bağlı Tüm Yerel-Sen’i toplu sözleşme masasına çağırdı. Oysa 15 Mayıs’ta tutulan yetki tespiti tutanaklarına göre İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı ESHOT’ta KESK’e bağlı Tüm Bel-Sen örgütlü.

Evrensel'de yer alan habere göre, Tüm Yerel-Sen ise sadece İZSU’da yetkili. Büyükşehir Belediye Başkanlığı yıllardır, Büyükşehir, ESHOT ve İZSU’da ayrı ayrı imzalanan sözleşmeyi birleştirerek, Tüm Yerel-Sen’le masaya oturmak istiyor. Bunun için de bir süredir Valilik, İçişleri Bakanlığı ve Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü ile yazışmalar yapıyor. Valilik tarafından belediyeye en son gönderilen yazıda, “toplusözleşme masasına kimin oturacağını karar verme yetkisinin kendisinde olmadığı” ifade edilmişti.

YETKİ TÜM BEL-SEN'DE, BELEDİYE YÜM YEREL-SEN'İ ÇAĞIRDI!

Tüm Bel-Sen şube ve genel merkez yöneticileri belediye yetkilileriyle yaptıkları görüşmede, bu yazıyı hatırlatarak, bu görüşmenin hukuki olmadığını ilettiler. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Pervin Şenel Genç’in kendilerine Valiliğin yazısı nedeniyle “yeniden bir hukuksal değerlendirme yapacaklarını, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin başlamayacağını” söylediğini aktardı. Buna rağmen belediye yönetimi Tüm Yerel-Sen yöneticileri ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Pervin Şenel Genç’in katılmadığı toplantının sonunda Genel Sekreter Yardımcısı Barış Karcı ve belediye bürokratları ile Tüm Yerel Sen Şube Başkanı Dr. Hakan Kıran ve sendika yönetiminin imzaladığı bir tutanak tutuldu.

Tutanakta, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşları ESHOT Genel Müdürlüğü, İZSU Genel Müdürlüğü ile en çok üyeye sahip Tüm Yerel Yönetim Çalışanları Sendikası’nın bir araya geldiği, toplu iş sözleşmesinin hukuksal dayanak kısmının değerlendirildiği, diğer maddelerin görüşülmesi için toplantının ileriki bir tarihe ertelendiği ifade edildi.

"EMEKÇİLERİN İRADESİ GASP EDİLEMEZ"

Şimdi İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ESHOT’ta yetkili sendika olan Tüm Bel Sen, yetki gaspına karşı eyleme hazırlığında. Tüm Bel Sen Genel Örgütlenme Sekreteri Satı Burunucu Çalı, "Yetkilerimizin gasp edilmesi karşısında hem belediyedeki yerel yönetim emekçileri ile beraber mücadele edecek, hem de İzmir’deki tüm emek ve demokrasi güçleri ile birlikte Tüm Bel Sen’le masaya  oturulması için tutum almaya çağıracağız” dedi.

Çalı, “İzmir Büyükehir Belediyesi Başkanlığı emekçilerin iradesini esas almalıdır. Emekçilerin iradesi gasp edilerek emekçilerin lehine toplu sözleşme imzalanamaz” diye konuştu.