İZBAN grevinde anlaşma sağlandı

İzmir'de banliyö hattı işletmeciliği yapan İZBAN'da 8 Kasım Salı gününden bu yana süren grevle ilgili anlaşma sağlandı.

Anlaşma sağlandığı açıklayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da az önce Twitter hesabından trenlerin yarından itibaren çalışacağı bilgisini şu mesajla paylaştı: "İZBAN grevini sonlandırdık. Emeği geçen herkese İzmirli hemşehrilerim adına teşekkür ediyorum. Trenler yarından itibaren yeniden çalışacak."

ANKARA’DAKİ ANLAŞMANIN DETAYLARI

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) yüzde 50’şer payla ortak olduğu Türkiye’nin en büyük şehir içi toplu taşıma sistemi İZBAN’daki grev anlaşmayla sonuçlandı. 8 Kasım’da Demiryol-İş Sendikası tarafından başlatılan grev, Ankara’daki “çözüm zirvesinde” bitirildi.

Taraflar ilk yıl yüzde 15 zam için anlaştı. TCDD Genel Müdürlüğü’nde yapılan Toplu İş Sözleşmesi görüşmesine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yanı sıra Ulaştırma Bakanlığı Müşteşar Yardımcıları Orhan Birdal ve Selçuk Sert, TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın, aynı zamanda Demiryol-İş Genel Başkanı da olan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, İZBAN Yönetim Kurulu üyeleri ve Demiryol-İş İzmir Şube yöneticileri katıldı. İki saatten fazla devam eden müzakereler sonucunda taraflar el sıkıştı. Ardından tüm katılımcılarla birlikte Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’a gidilerek anlaşmaya imza konuldu. İZBAN’da grevi bitiren anlaşmayı Bakan Arslan ve Başkan Kocaoğlu ile birlikte Türk-İş Genel Başkanı Atalay da imzaladı.

ANLAŞMAYLA VARILAN SONUÇ

İZBAN A.Ş. ile Demiryol-İş Sendikası arasındaki görüşmede ücret ile ilgili alınan kararlar doğrultusunda, ilk yıl için ücretlerde yüzde 15 artış sağlandı. Birinci yıl brüt tavan çıplak ücretleri aşağıdaki gibi belirlendi:

Tekniker: 2 bin 340 TL
Sürücü: 2 bin 300 TL
Teknisyen: 2 bin 075 TL
İstasyon Operatörü: 2 bin 030 TL
Muhasebe Personeli: Bin 940 TL
Veznedar: Bin 885 TL
Gişe Görevlisi: Bin 885 TL

Varılan anlaşmaya göre birinci yılın ikramiye ücreti 75 güne çıkarıldı, taban ücret ise brüt bin 800 TL oldu. İkinci yılın birinci 6 ay ücretlerine önceki 6 aya ait TÜFE oranında artış yapılacak. Ek olarak "Teknisyen" grubuna brüt 75 TL, "İstasyon Operatörü" grubuna brüt 50 TL artış yapılması kararlaştırıldı.

İkramiye ise 80 güne çıkarıldı. Ücreti ödenen yemek bedeli günlük 12 TL oldu. İkinci yılın ikinci altıncı ay ücretlerine ise önceki 6 aya ait TÜFE oranında artış yapılacak. Ek olarak "Teknisyen" grubuna brüt 50 TL, "İstasyon Operatörü" grubuna brüt 25 TL artış yapılacak. İkramiye ise kıstelyevm (çalışılan gün sayısına göre) uygulanarak 85 güne çıkarılacak. Ücreti ödenen yemek günlük 12 TL olacak. Anlaşma ile ilgili diğer detaylar İZBAN Genel Müdürlüğü tarafından açıklanacak.