Hattat Holding'te kıyım sürüyor: 209 maden işçisi daha işten çıkarıldı

Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait Amasra B sahasını 2005 yılında rödovans yoluyla kiralayarak 13 yıldır faaliyetlerini sürdüren Hattat Enerji AŞ'de 209 işçiyi daha işten çıkarıldı.

Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait Amasra B sahasını 2005 yılında rödovans yoluyla kiralayarak 13 yıldır faaliyetlerini sürdüren Hattat Enerji AŞ'de 209 işçiyi daha işten çıkarıldı.

Amasra’da termik santral kurmayı planlayan şirketin Tarlaağazı, Kazpınarı ve Amasra kuyularında çalışan 183’ü madenci 26’sı yer üstünde çalışan işçilerin iş akdine son verilerek, İş Kurumu’na bildirildi. Şirket yetkilileri konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmayacağını belirterek, çıkarılan işçilerin yasal haklarını alacakları ifade edildi. 

Genel Maden İşçileri Sendikası Amasra Şube Başkanı Ertan Kaya, işten çıkartılan işçilerin çoğunun sendikalı olduğunu, işçilerin çalışması için şirkette yapılan görüşmelerde bir sonuca varılamadığını belirtti.

HATTAT HOLDİNG'TE İŞÇİ KIYIMI SÜRÜYOR

Hattat Holding, geçen Tmmuz ve Ağustos aylarında da yüzlerce işçiyi işten çıkarmıştı. 

NE OLMUŞTU? 

Hattat Holding, 2005 yılında Türkiye Taş Kurumu’ndan Amasra-B kömür sahasını 20 yıl işletmek üzere aldı. Aradan 12 yıl geçti ve henüz tek parça kömür çıkarılmadı. Kamulaştırma, saha çalışmaları gibi bahanelere rağmen esas sıkıntının sahanın gerektirdiği yatırımı yapacak kaynağı bulamamak olduğu biliniyor. Grubun cirosu, kârına göre çok yüksek olan yatırım tutarı nedeniyle uzun yıllar bankalardan istediği koşullarda kredi sağlayamayan Hattat, yatırımı rekor zamana yayarak yaptı. Siyasi iktidarın kömürden elektrik üretimi politikası ve ilişkilere dayalı destekle son birkaç yılda kredi sorunu çözülmüş oldu. Maden sahasında kömür çıkarımının 2019 yılında başlayacağı söyleniyor. Kalan 7 yıllık sürede sahadaki kömürün maksimum miktarda çıkartılması için uğraşılacağı, sonrası için de rödovansın yenilenmesine güvenildiği anlaşılıyor. 

Kamunun, TTK yönetiminin sahayı özelleştirirken işletmeye alınma süresi, koşullarına ilişkin bağlayıcı kural koymamış olması bir yana bir sermaye grubunun beceriksizliği nedeniyle önemli bir maden sahası 10 yılı aşkın süredir atıl kalmış durumda. Maden sahasında ağır sömürü koşulları altında çalışan işçilerden yöre halkına Hattat grubunun beceriksizliği ve plansızlığının sonuçlarına hem yöre halkı hem de tüm ülke katlanıyor. Türkiye’nin devasa cari açığında enerji hammaddeleri ithalatının, özellikle de petrol, doğalgaz ve kömür ithalatının payı çok büyük. 

Uzmanlar işçi ölümlerine, ağır sömürü koşullarına ve bir dizi keyfiliğe de sahne olan Amasra-B kömür sahasının yeniden kamulaştırılması ve kamu denetiminde yöre halkı başta olmak üzere halk yararına işletilmesi görüşünü ifade ediyor. Otomotiv, inşaat, enerji Hattat grubunun toplam cirosu 350 milyon dolar, yıllık karı da 80-90 milyon dolar civarında. Bu yapıyla 1,5 milyar dolarlık yatırımın altına girilmesi, sahanın işletme hakkının verilmesinin dışında devlet kaynaklarının aktarılması beklentisini de çok açık gösteriyor. Sahanın mevcut haliyle kamulaştırılması ve yöre halkı için istihdam yaratan bir yapıya kavuşturulması önerileri öne çıkıyor.