GMİS yönetimi işçilerin tepkisi karşısında geri adım attı

AKP’nin Türkiye Taşkömürü Kurumu’nu (TTK) özelleştirme girişimi karşısında Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) yönetiminin uzlaşmacı tutumu maden işçilerinin tepkisini çekmeye devam ediyor.

Haber Merkezi

Geçtiğimiz hafta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak TTK’nın zararını hatırlatarak “Zararı artırmak konusu; hem çalışana, hem sisteme, hem şehre zulüm. Her paydaşın mutlu olduğu bir model oluşturacağız” demiş, GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci bu sözler üzerine yerel Pusula gazetesine bir açıklamada bulunmuştu. Açıklamanın bütününde TTK’nın özelleştirilmesine karşı mücadele mesajı verilse de Demirci’nin “TTK’nın yüzde 45’lik kısmının zaten özelleştirildiği, genel anlamda özelleştirmeye karşı olmadıkları” yönündeki sözleri işçilerin büyük tepkisine sebep oldu.

Facebook’ta  sendika başkanının sözleri üzerine düzenlenen mini anket, sendikanın geliyorum diyen özelleştirme karşısındaki pasif tutumunun bir süredir yarattığı derin rahatsızlığı yansıtacak biçimde işçilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı. Gelen tepkiler üzerine geri adım atan sendika yönetimi bu hafta yeni bir açıklama yayınladı. Demirci’nin özelleştirmelere bütünüyle karşı olmadıkları ifadelerini düzelten yeni açıklamada kullanılan ifadeler, sendikanın AKP’yi özelleştirmeden “tatlı dille” vazgeçirmeye çalıştığı izlenimi uyandırıyor. Açıklamanın şu ifadeler geçiyor:

“Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın da ifade ettiği gibi kendi kaynaklarımızı üretmek ve değerlendirmek zorundayız. Bunun için kurumun işçi açıkları en kısa zamanda giderilmelidir. TTK’da bu hedefi gerçekleştirmenin en sağlıklı yolu devlet eliyle kurumu işletmektir. Biz bunu anlatmaya devam ediyoruz. Bu sorumluluk sadece Sendikamızın ve maden işçilerinin değil başta Zonguldak, Bartın, Karabük olmak üzere bölge halkınındır. Sorun aynı zamanda Türkiye’nin sorunudur. Genel Maden İşçileri Sendikası olarak Cumhurbaşkanımızdan sokaktaki yurttaşımıza kadar herkese anlatmaya devam edeceğiz.”

Sendika yönetiminin bu açıklamasının yayınlandığı sırada Türkiye Taşkömürleri Kurumu 17 ayrı taşınmazını daha satışa çıkardı.