Gıda enflasyonu 12 yılın zirvesinde

TÜİK’in dün açıkladığı TÜFE verilerinde yıllık bazda en büyük fiyat artışı gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşti. Gıda fiyatlarında 2003’ten sonraki en yüksek Nisan ayı artışı görüldü.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) dün Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) istatistiklerini yayımladı. TÜİK, 2015 yılı Nisan ayında TÜFE’nin bir önceki aya göre yüzde 1,63, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 4,71, bir önceki yılın Nisan ayına göre de yüzde 7,91 arttığını kaydetti.

GIDA FİYATLARINDAKİ ARTIŞ DEVAM EDİYOR

Yıllık bazda en fazla artışın yüzde 14,36 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleştiğini belirten TÜİK, aylık bazda da yüzde 12,30 ile giyim ve ayakkabı grubunun başı çektiğini açıkladı.

Buna göre yıllık gıda enflasyonu Nisan ayında yüzde 14,4’ten yüzde 14,7’ye yükseldi. Gıda fiyatlarındaki artışın temel belirleyeni de işlenmemiş gıda fiyatları oldu.

PATATESTE FİYAT ARTIŞI YÜZDE 80’E YAKLAŞTI

Merkez Bankası bugün TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerini değerlendirdiği Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu’nda, yıllık enflasyonu yüzde 18,88’e ulaşan işlenmemiş gıda grubu fiyatlarının rolüne dikkat çekerek şu tespitleri yaptı:

Bu dönemde aşırı yağış, sel ve don olayları özellikle sera ve açıkta yetişen bazı sebze ürünlerinin arzını olumsuz yönde etkiledi. Nisan ayı özelinde taze meyve-sebze fiyatlarındaki artışlar sürdü, kırmızı ette ise aylık fiyat artışları hız kesmekle birlikte devam etti. Patates fiyatlarındaki yükseliş eğilimi bu dönemde daha da güçlendi, bu üründe ilk dört aydaki fiyat artışı yüzde 80’lere yaklaştı. İşlenmiş gıda grubunda ise buğday fiyatlarında son aylarda izlenen yatay seyre bağlı olarak ekmek ve tahıl ürünleri grubu fiyat artışları zayıf seyretti. Diğer taraftan, ekmek ve tahıl dışı işlenmiş gıda grubundaki nispeten yüksek aylık fiyat artışları grup geneline yayılarak sürdü. Bu çerçevede, tüketim sepetinin yaklaşık yüzde 30’unu oluşturan gıda ve yemek hizmetleri grubunun yıllık enflasyonu yüzde 14,31’e ulaştı, gıda ve yemek hizmetleri hariç tüketici enflasyonu ise bir miktar yükselerek yüzde 5,13’e çıktı.