DİSK-AR Raporu: Asgari ücretli milli gelirden payını yine alamadı

DİSK Araştırma Enstitüsü, Asgari Ücret ve Ekonomik Büyüme Raporu'nu açıkladı. Rapora göre asgari ücretliler, milli gelirden payını alamadı. Son 36 yılda ekonomi 3.9 kat, milli gelir 2.4 kat büyürken, asgari ücret neredeyse yerinde saydı. Eğer asgari ücretliler, milli gelirdeki artıştan pay alabilseydi, bugün asgari ücret net bin 700 lira olacaktı.

Haber Merkezi

Devrimci İşçi sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Araştırma Enstitüsü DİSK-AR tarafından açıklanan Asgari Ücret ve Ekonomik Büyüme Raporu, asgari ücretle geçinenelerin milli gelirden hak ettikleri payı alamadıklarını ortaya koydu. 

Yapılan araştırmanın sonucuna göre, son 36 yılda ekonomi 3.9 kat, milli gelir 2.4 kat büyürken, asgari ücret neredeyse yerinde saydı. Eğer asgari ücretliler milli gelirdeki artıştan pay alabilseydi, bugün asgari ücret net bin 690 lira olacaktı. 

DİSK-AR'ın raporunda şu verilere yer aldı: 

"2015 yılının son günleri, 1300 lira net asgari ücretin işverene maliyetinin konuşulduğu, 'iİverenin kârını nasıl garantiye alırız?', 'İşsizin parasını, hazine kaynaklarını işverenler için nasıl seferber ederiz?”'tartışmalarının yürütüldüğü bir sürece dönmüştür. 

1300 lira asgari ücret karşılığında işçi sınıfına çeşitli diyetler ödetilmek istenmektedir. 'Esneklik' adı altında güvencesiz çalışma biçimlerinin yaygınlaştırılması, 'fona devir' adı altında kıdem tazminatının sağladığı kısmi iş güvencesinin ortadan kaldırılması, Özel İstihdam Büroları aracılığı ile işçi simsarlığının önünün açılması, taşeron köleliğinin yasal bir çerçeveye kavuşturularak sürekliliğinin sağlanması bu diyetlerden bir kaçıdır.

Asgari ücret artışı üzerinden sermaye temsilcileri ve destekçileri kıyametler koparır iken, IMF veritabanı verilerine göre 2015 yılı için kişi başına aylık milli gelirin 2129 lira olacağı tahmin edilmektedir. Buna karşın 2016 yılı için öngörülen asgari ücret net 1300 liradır."

KİŞİ BAŞINA MİLLİ GELİRDEN ASGARİ ÜCRETLİ PAYINI ALAMADI

Raporun devamında şu bulgulara yer verildi: 

"Bunun yanında asgari ücretin uzun gelişme seyrine bakıldığında 36 yıllık bir dönem için (1978 yılından bu yana) ekonomi (1978-2006 GSMH ve 2007 sonrası GSYİH) sabit fiyatlarla yaklaşık 4 kat, kişi başına düşen milli gelir 2,4 kat büyürken, asgari ücretin yüzde 17’lik gelişme ile neredeyse yerinde saydığı görülmektedir.

1999 yılına kadar 1978 yılındaki ekonomik gücüne ulaşmayan asgari ücret, bu yılda ulaştığı düzeyi, yüksek enflasyon ortamında yaşanan iki krizle ciddi bir biçimde kaybetmiş, 1978 ve 1999 yılında ulaştığı seviyeye ancak 2004 yılında yeniden ulaşabilmiştir. 2005 yılından bu yana ise asgari ücret neredeyse yerinde saymaya devam etmiştir.

Halbuki asgari ücret kişi başına milli gelir oranında bir artış kaydetseydi bugün brüt 2142 lira, net 1690 lira olacaktı.

Diğer Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında en uzun çalışma sürelerine ve en az ücretli izin hakkına sahip olan işçiler Türkiyeli işçilerdir. Bununla birlikte ücretlerin en fazla baskı altında olduğu ülkelerden biri Türkiye’dir. Açlık ve yoksulluk sınırının altında sefalet ücreti olarak belirlenen asgari ücret, insanca yaşanacak bir ücret düzeyine getirilmelidir.

Türkiye’de kişi başına düşen milli gelir 2015 yılı itibarıyla aylık 2129 liranın üzerindedir. 4 kişilik hane için işçilerin payına düşenin sadece birini talep etme en tabi hakkıdır. Hane başına milli gelirden düşen pay aylık en az 8 bin 516 liradır. 

Ekonomik değerleri yaratan, tüm zenginliklerin kaynağı emektir. Ancak emeğe yarattığı zenginliklerden pay verilmemektedir. Asgari ücretteki artış 1977 yılından bu yana kişi başına milli gelir oranında artsaydı bugün yaklaşık net 1700 TL olacaktı."