DİSK 50 yaşında

13 Şubat 1967'de kurulan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu bugün 50'nci yaşını kutluyor.

Haber Merkezi

Kısa adı DİSK olan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, bundan tam 50 yıl önce bugün, 13 Şubat 1967'de kuruldu. 

Türk-İş'ten ayrılan Maden-İş, Lastik-İş, Basın-İş ile bağımsız Gıda-İş ve merkezi Zonguldak'ta bulunan Türk Maden-İş sendikalarının genel başkanları Kemal Türkler, Rıza Kuas, İbrahim Güzelce, Mehmet Alpdündar ve Kemal Nebioğlu tarafından kurulan DİSK, 12 Eylül faşist yönetimince kapatıldıktan sonra 19 Ocak 1992'de yeniden kuruldu.

Bugün 50'inci yıl dönümünü kutlayan DİSK'in kısa tarihçesi şöyle: 

Maden-İş, Lastik-İş ve Basın-İş sendikaları 12 Şubat 1967’de yaptıkları olağanüstü kongrede, Türk-İş’ten ayrılma ve konfederasyonlaşma kararı aldılar. 13 Şubat 1967’de Bağımsız Gıda-İş ve merkezi Zonguldak’ta bulunan Türk Maden-İş’in de katılımı ile DİSK kuruldu. Bu tarihte kendilerine verilen temsil yetkisiyle İstanbul Valiliğine giden dilekçe sahibi 5 kişi Maden-İş Genel Başkanı Kemal Türkler, Lastik-İş Genel Başkanı ve TİP Ankara Milletvekili Rıza Kuas, Basın-İş Genel Başkanı İbrahim Güzelce, Gıda-İş Genel Başkanı ve TİP Tekirdağ Milletvekili Kemal Nebioğlu ile T. Maden-İş (Zonguldak) Genel Başkanı Mehmet Alpdündar’dı. 

Genel Kurulu 15 Haziran’da Bank-Sen-İş Kongre Salonu’nda toplanan DİSK'in kurucu Yürütme Kurulu Kemal Türkler’in Genel Başkanlığında İbrahim Güzelce (Genel Sekreter), Kemal Ayav, Macit Karabulut ve Şinasi Şengün’den oluştu ve Rıza Kuas, Kemal Nebioğlu, Mehmet Alpdündar, Şinasi Kaya ve Ehliiman Tuncer ise kurucu Yönetim Kurulu üyesi seçildiler.

Kuruluşun hemen ardından 24 Haziran 1967'de yürürlükteki İş Kanunu’nu protesto etmek için Ankara Tandoğan Meydanı’nda bir miting düzenleyen DİSK'in ilk kitlesel eylemi bu oldu.

DİSK daha sonra Paşabahçe, Kozlu, Singer, Türk Demir Döküm, Derby, Turhal, 15-16 Haziran, MESS direnişleri sırasında önemli roller oynadı. 

DİSK'in kurucusu ve ilk genel başkanı Kemal Türkler 22 Temmuz 1980'de katledildi. Kemal Türkler'den sonra sırasıyla Abdullah Baştürk, Kemal Nebioğlu, Rıdvan Budak, Süleyman Çelebi, Erol Ekici ve Kani Beko DİSK genel başkanlığı görevlerini sürdürdüler. 

"SINIF UZLAŞMACILIĞINA KARŞI..."

İlk Genel Başkan Kemal Türkler, kuruluşunun 9. kuruluş yıldönümünde DİSK'in mücadelesini şu sözlerle açıklamıştır:

"Sınıf uzlaşmacılığına ve Amerikan sendikacılığına karşı 13 Şubat 1967 günü kurulan DİSK, kısa süre içinde sayıca gücünün ötesinde bir prestij ve saygınlık kazandı. Bunda en önemli pay, tabanın söz ve karar sahibi olma ilkesinin, sendika içi demokrasinin uygulanmasıydı. Yüzlerce, binlerce bilinçli işçi, gece gündüz ve yorgunluk bilmeden DİSK’e sahip çıktı... Görmediğimiz, tanımadığımız binlerce işçi sınıfı yandaşı DİSK’in yücelmesi için yiğitçe kavga verdiler. DİSK’in adı, iş yerleri duvarlarına, İstanbul sokaklarına, yurt toprağına bu kahırlı, sabırlı ve kararlı mücadeleyle kazındı."

50'NCİ YIL KUTLANIYOR

DİSK'in 50'nci yılı bugün Şişli Kent Kültür Merkezi'nde saat 19.00'da kutlanacak. Bandista’nın şarkılarıyla açılış kokteyli ile başlayacak olan gecede Genco Erkal, Timur Selçuk, Zülfü Livaneli, Erdal Güney, Kardeş Türküler ve DİSK Korosu sahne alacak.