Dinci Maraba Cumhuriyeti: Kirli şampiyon Türkiye

OECD verilerine göre, Türkiye emekçiler için tam bir cehennem. Türkiye'de emekçiler, haftada 50 saat ve üzerinde çalışarak "birinciliği" kimseye kaptırmadı.

Emek

Türkiye’nin nasıl bir “emekçi cehennemi” olduğu Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği (OECD) raporlarına en tepeden girdi. Yeni bir araştırma, OECD ülkeleri içinde özellikle Türkiye’nin istihdam piyasasında çok kirli bir resim verdiğini ortaya çıkardı.

Buna göre dinci iktidarın baskısı altında Türkiye emekçileri patronları için ücretlerinin çok üzerinde bir katkıda bulunuyor ve ağır bir sömürüye maruz kalıyor. Çalışanların haftada 50 saat ve daha çok çalıştığı ülkeler sıralamasında Türkiye’nin açık ara farkla “OECD Sömürü Şampiyonu” olduğu saptandı.

OECD’ye göre, Türkiye’deki emekçilerin neredeyse yarıya yakını, yüzde 40.9’luk bir oranla, haftada 50 saatten fazla üretime katılıyor.

Türkiye’nin bu alandaki rakipsizliğini ve çalışma koşullarının acımasızlığını, sıralamada ikinci ülke olan Meksika’da emekçilerin sadece yüzde 28.8’lik bölümünün haftalık çalışma saatinin 50’den fazla olması da gösteriyor.

Japonya ise gelişmiş sanayi ülkeleri arasında emekçilerinin yüzde 22.3’ü bu koşullarda çalışan bir ülke olarak öne çıkıyor.

OECD araştırmacıları, bu oranların, İngiltere’deki emekçiler için yüzde 12.7, ABD’de yüzde 11.3, Fransa’da ise yüzde 8.2 olduğunu belirledi.

Ağır bir krizden geçen komşumuz Yunanistan’da, çalışanların sadece yüzde 6.2’si haftada 50 saatten fazla mesaiyi kabullenirken, Rusya’da bu oranın binde 2 gibi son derece düşük bir düzeyde seyretmesi dikkat çekti.