Demir çelik sektöründe işten çıkarmalar başladı, işçiler evlerine gönderiliyor

Demir çelik üretiminin önemli merkezlerinden İskenderun ve çevresinde toplu işten çıkarmalar başladı. Yaklaşık 18 bin işçinin çalıştığı Payas, İskenderun, Dörtyol ilçelerinde kriz yaşanıyor. Nursan Çelik’in 10 gün önce üretimini durdurduğu, fabrikada çalışan 900 kadar işçinin evlerine gönderildiği öğrenildi. Diğer firmaların da işçi çıkarmaya başladığı vurgulandı.

Türkiye demir-çelik üretiminin yüzde 40’ının gerçekleştiği, tesislerde yaklaşık 18 bin işçinin çalıştığı Hatay’ın Payas, İskenderun ve Dörtyol ilçelerinde bu sektörde baş gösteren kriz, yüzlerce işçinin evlerine gönderilmesiyle sonuçlandı. Nursan Çelik’in 10 gün kadar önce üretimini durdurduğu, fabrikada çalışan 900 kadar işçinin evlerine gönderildiği öğrenildi. Başka firmaların da işçi çıkardığı belirtildi.  

Nursan'ın üretimde bulunduğu Hatay, Türkiye demir çelik sektörü için önemli bir bölge. Türkiye’de üretilen demir çeliğin yaklaşık yüzde 40'ı, Hatay-İskenderun, Dörtyol bölgesinde üretiliyor. Anılan bölgelerde yaklaşık 18 bin kişi çalışıyor. Nursan'ın üretimini durdurması, aynı zamanda taşeron olarak çalışan firmalarını da etkiledi. Şirketin 40 kadar taşeron firma ile çalıştığı belirtiliyor.

BAŞKA FİRMALAR DA İŞTEN ÇIKARMA YAPIYOR

DHA muhabiri Ufuk Aktuğ'un haberine göre, bölgede Nursan dışında başka firmaların da işten çıkarma yaptıkları belirtildi.

YOLUBLAN, TOSYALI, BAŞTUĞ, YAZICILAR, EKİNCİLER DE İŞÇİ ÇIKARTIYOR

Dörtyol Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ertunç şöyle konuştu: "Fire payları, KDV oranları, enerji giderleri ve sektörün sorunları ile ilgili çözüm bulunmasını istiyoruz. Nursan’ın bu yaşadıklarından sonra birçok üretici üretimini durdurdu. Nursan’ın 1500 işçisi vardı üretimi durdurdu işçilere süresiz izin verdi. Yolublan A.Ş. 300’e yakın işçi çıkarttı. Aynı şekilde Tosyalı Holding işçi çıkartmak için hazırlık yapıyor. Baştuğ, Yazıcılar, Ekinciler hepsi tedirgin sırayla 50 yerli 100 erli işçiler çıkartıyorlar. Ticaret odası olarak bizleri tedirgin eden şey bu bölgemizde sektörde 18 bin insan çalışıyor bu işten çıkartmalar giderek dalga dalga yayılıyor. Bunlar bizim lokomotifimiz tedirgin oldukları zaman, üretimini durdurdukları zaman bu bölge çöker. Dörtyol, Payas, İskenderun bölgesi çok büyük sıkıntılar yaşar."

NURSAN İŞÇİLERİ: ŞU ANDA KİMSE NE OLACAĞINI BİLMİYOR

 

 

Nursan Grup bünyesinde 30 yıldır faaliyet gösteren demir çelik fabrikasında çalışırken ücretli izne gönderilen işçiler, "Hepimizin kredi borçları, taksitleri var ödeyemiyoruz. Şu an ne olacağımızı da kimse bilmiyor" diye konuştu.

Şirket yetkilileri işçilerin içeride olan izinlerini kullandırttıklarını belirtirken, detaylı açıklamanın daha sonra yapılacağını kaydetti.