Çorum Şeker Fabrikası işçileri: Fabrikamız satılmasın istiyoruz

Çorum Şeker Fabrikası işçileri, fabrikalarının satılmamasını istediklerini belirterek, '600 işçi ile çalışırken 300 işçi ile aynı işi yapıyoruz. Özverilerimiz devlet tarafından gözardı edildi' diyor.

Murat Çetin - Çiğdem Yetişkin

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi kararı sonrası işçiler tepkili. Çorum Şeker Fabrikası işçileri soL'un sorularını yanıtladı.

Şeker fabrikasının satılması ile ilgili fabrikanızda son yaşanan süreçte neler oldu, anlatabilir misiniz?

Fabrikalarımızın bacalarının tütmesini istiyoruz. Cumhuriyetin kazanımlarının yabancıların eline geçmemesi için, çocuklarımızın geleceği için satılmasını veya kapatılmasını istemiyoruz. 1950’den beri aynı makineler kullanılıyor, fabrikada teknolojik yenilikler yapılmadı. 600 işçi ile çalışırken 300 işçi ile aynı işi yapıyoruz. Özverilerimiz devlet tarafından gözardı edildi.

Nişasta bazlı şeker (NBŞ) nedir, ne anlama geliyor?

Mısır şurubundan elde edilen yapay tatlandırıcı ve meyve şekerinden oluşuyor. Kanserojen madde içerdiği doktorlar ve bilim insanları tarafından belirtildi.

Bu fabrika ne kadar kâr sağlıyor?

Yıllık esnaf, çiftçi dahil hepsinden 200 milyon TL kâr sağlıyor.

Maaşlarınızın verilmediği oldu mu?

Hayır, değil ancak özelleştirildiğinde maaşlarımızın kesintiye uğrayacağından ya da işimize son verileceğinden kaygı duyuyoruz.

Şeker–İş sendikası neler yapıyor?

Şu aşamada fabrikanın kapanmaması için halkı bilgilendiriyor, 25 fabrikadaki illerimizde stantlar açıldı.

Bundan sonrası için ne yapmayı düşünüyorsunuz?

İlk aşamada ne yapacağımızı bilmiyoruz. Şu anda imza kampanyası ile kamuoyu oluşturuyoruz. Sonraki süreçte sendika ve toplum örgütleri ile beraber hareket edip eylem yapmayı düşünüyoruz.

İşçilerin bu durumda temel istekleri nelerdir?

Öncelikli olarak fabrikamızın satılmamasını istiyoruz. Hâlâ emeklilik için sigorta prim şartını bekliyorlar. Bu kişiler artık mezarda mı emekli olacak? Ücretlerimizi alma noktasında herhangi bir sıkıntı yaşamadık ancak çalışma şartlarımızın ve ücretlerimizin biraz daha iyileştirilmesini istiyoruz.

600 işçinin yapması gereken işi 300 işçinin yaptığını söylüyorsunuz. Peki bu iş kazalarına sebebiyet vermiyor mu?

Tabii ki veriyor. 1-2 fabrikada iş kazası oldu ve hayatını kaybeden işçi arkadaşlarımız oldu.