Birleşik Haziran Hareketi, İzmir'de toplandı

Kuruluşunu Ekim ayından bu yana toplantılarla sürdüren Birleşik Haziran Hareketi (BHH), haftasonu yapılan Ankara ve İstanbul buluşmalarının ardından İzmir'de de büyük bir buluşma gerçekleştiriyor.

19.30'da İsmet İnönü Kültür Merkezi'nde başlayan toplantıya İzmirliler büyük ilgi gösterdi. Açılış konuşmasını yapan Özgür Bulut'un ardından, Haziran Direnişi'nde yaşamını yitirenler için saygı duruşuna geçildi.

BHH Türkiye Geçici Yürütmesi adına söz alan Eriş Bilaloğlu'nun konuşmasından başlıklar şöyle;

Direnenlerin mazisi sırf ızdırap değil, zafer mümkün biliyoruz. Ama benim aklım, gücüm yetmez tek başına. Sesimiz kısıldığında birbirimize ses olacak mıyız? AKP yeni türkiye'yi kurdu. Gerici, dinci, özellikle kadına karışan, yetiştireceğimiz nesle karışan, sermayeden yana paracı bir iktidar bu. Nasıl bir yeni Türkiye bu? Ağaçları kesen, sorulunca daha fazlasını dikeriz diyen, beton bir akıl bu. Komşu ülkelerine saldıran bir ülke bu. Halklara bakışını,'afedersiniz benim için Ermeni dediler' diyen bir yeni Türkiye bu. Hırsızlık, yolsuzluk yalan ve talanla karılan bir temel bu. Güvencesiz, taşeron çalışanların endişesiyle beslenen bir temel bu. BHH bu coğrafyadaki herkes için soruyor, ne yapmalı?  Bu tablo kabul edilemezse ne yapmalı? Henüz taze, geçmiş bilgilerimizin yanı sıra,  forumlarda tartışarak bu soruya yanıt aramaya çalıştık. BHH, herkesi her düzeyde dayanışmaya davet ediyor. Eşitlik, özgürlük diyor, çünkü Haziran'da biz de öyle dedik. Kuşkusuz geçmişten gelen birikim üzerine, eksiklerini bilerek laiklik diyor. Bunlar için direniş olmazsa olmaz. BHH öncelikle dostlarına sesleniyor. Bugün hedefi şaşırmayan herkesle birlikte, pusulası emekten yana olan herkesle mücadeleye varız diyoruz.

Etkinlikte söz alan Somalı maden işçisi Ercan Çelikyılmaz şöyle konuştu;

Köy köy, kasaba kasaba dolaşıyoruz. İşçileri birleştireceğiz. Önce bizi ölümle sonra açlıkla terbiye ettiler. Yıllarca onlar bizi sömürdüyse, biz de pes etmeden, yılmadan mücadele edeceğiz. Çünkü üreten biziz yöneten de biz olacağız.

 

 

Birleşik Metal-İş İzmir şubesi adına konuşan Ali Çeltek; "Birleşik Metal İş adına sizleri selamlıyorum. Bizler de tüm hukuksal engellemelere rağmen inançla mücadele etmeye devam ediyoruz. Bu hareketin başarılı olması için elimizden geleni yapacağımıza söz veriyoruz" diyerek Nazım Hikmet'in dizeleriyle salonu selamladı.

DİSK Genel-İş adına söz alan Naci Çetin de BHH İzmir buluşmasını selamlayarak, taşeronun tamamen yasaklanması gerektiğini ve kölece yaşama koşullarından kurtulmak mümkün olduğunu söyledi. Çetin; "Haklarımızı alınmasına izin vermeyeceğiz, gelecekten umutluyuz çünkü artık Haziran Hareketi var" dedi.

TMMOB İzmir İl Koordinasyonu adına Melih Yalçın da kısa bir konuşma yaparak; "Bizler meslek alanlarımız itibariyle AKP'nin uygulamalarını yakından takip ediyoruz ve başımız da beladan kurulmuyor biliyorsunuz. Bilgi birikimimizi ezilen, yoksuldan, halktan yana kullananlar olarak Haziran Hareketi'ni selamlıyoruz" dedi.

Çiftçi-Sen Örgütlenme Sekreteri ve Üzüm-Sen Genel Başkanı Adnan Çobanoğlu ile Yenikapı Tiyatrosu da salonu selamladı.

Narlıdere'de Yavuz Bingöl isimli sokağı, Berkin'i hedef alan Tayyip Erdoğan'ı 'anlayışla karşılayan' Bingöl'ün açıklamalarından sonra, "Berkin Elvan Sokağı" olarak değiştirenler adına, Berkin'in yoldaşı 12 yaşındaki Baran Gökbulut da BHH'yi sahneden selamladı.

Birgün yazarı ve BHH'nin ilk imzacılardan Oğuzhan Müftüoğlu, BHH geçici Merkez Yürütme Kurulu'ndan Haluk Yurtsever, Kamera Sokak, ÇHD İzmir Eski Başkanı Ercan Demir, İzmir Çevre ve Hayvan Hakları Derneği, MMO İzmir Şubesi, Aliağa Çevre Platformu, Çiğli Balatçık Gönüllüleri de salonda bulunanlar arasında.

Taraftar Hakları Derneği Başkanı Burkal Efe, başta Çarşı olmak üzere Haziran'da sokaklarda olan tüm taraftarlar adına konuşma yaparak, "Ülkenin dört bir yanında sokaktaydık. Taraflar da Haziran'ın bir parçasıydı. BHH'den de hak mağduriyetlerimiz için destek istiyoruz. Özellikle İzmirliler için Gezi Parkı'ndan farkı olmayan Alsancak Stadı var. Stadımız aylardır, depreme dayanıksız denilerek kapalı tutuluyor. Biz de 'Alsancak Stadı tarihtir, yıkılamaz' diyoruz" dedi.

Yaklaşık 2 saat süren etkinlik, müzik eşliğinde sona erdi.