Berkin Elvan eylemine katılan 3 sendikacıya 'Erdoğan'a hakaret' davası

Geçen yıl Mart’ta Berkin Elvan’ı anma etkinliğine katılan üç sendika yöneticisi üç yıla kadar hapis istemiyle 30 Nisan’da hakim karşısına çıkacak

Ahmet Çınar

Haziran direnişi sonrasında polis kurşunuyla yaşamını yitiren Berkin Elvan’ı anmak için 13 Mart 2014’te İzmir Konak Meydanı’ndaki etkinliğe katılan İzmirli üç sendikacı hakkında “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçlamasıyla dava açıldı. Haklarında kamu görevlisine hakaret suçlamasıyla üç yıla kadar hapis istemiyle dava açılan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, KESK İzmir Dönem Sözcüsü Abdullah Tunalı, Genel-İş Sendikası 3 No’lu Şube Yöneticisi Ali Rıza Duran 30 Nisan’da hakim karşısına çıkacak.

DİSK’TE BASIN TOPLANTISI DÜZENLENDİ

DİSK Ege Bölge Temsilciliği’nde düzenlenen basın toplantısı ile sürecin detaylarını kamuoyu ile paylaşarak değerlendirmelerde bulunan İzmirli sendikacılar, açılan davanın haksız olduğunu ve suçlamaların hukuk ilkelerine aykırı olduğunu açıkladı. Sendikacıların avukatlığını üstlenen İzmir Barosu Eski Başkanı Ercan Demir’in de katıldığı basın toplantısında, İzmir’de faaliyet gösteren sendikaların yöneticileri ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin temsilcileri sendikacılara destek verdi.

MAĞDUR: TAYYİP ERDOĞAN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mağdur sıfatı ile şikayetçi olduğu davada, üç sendika yöneticisi kamu görevlisine hakaret suçlamasıyla 30 Nisan 2015’te Bayraklı Adliyesi’nde hakim karşısına çıkacak. Olayların üzerinden bir yıl geçtikten sonra haklarında açılan davaya tepki gösteren sendika yöneticileri, davanın hukuksuz olduğunu savundu.

'HİÇBİR CUMHURBAŞKANI HALKINA BU KADAR DAVA AÇMADI'

Hakkında dava açılan sendikacılardan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Türkiye Cumhuriyeti tarihinde hiçbir cumhurbaşkanı yoktur ki kendi halkına bu kadar dava açsın… Tam anlamıyla AKP baskısını, diktatörlüğünü yaşıyoruz. O gün tüm devlet, polis şiddetine rağmen bu en demokratik hakkımızı ısrarla savunarak anmayı gerçekleştirdik. Polis saldırısı ve şiddeti haricinde hiçbir olay yaşanmadan anma etkinliği bitirildi. Ancak iktidar nasıl ki çocuk yaşında katledilen Berkin Elvan’a tahammül edemiyorsa, onu unutmayacak ve unutturmayacak olan bizleri de cezalandırmak istiyor. Bu düşünceyle soruşturmalara başlanmış emniyet kanalı ile ifadeler alınmış hukuk bir kez daha adaletin değil güçlünün hukuku olarak karşımıza çıkmıştır” dedi.

'ÖZGÜRLÜKLER TEHLİKEDE'

İzmir Barosu Eski Başkanı Avukat Ercan Demir ise, geçmişe doğru giden bir yargılama ve soruşturma süreci yaşandığına dikkat çekerek, “Türkiye’nin geldiği aşama itibarı ile Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik eylem ve söylemlerde bulunanların soruşturulması ve cezalandırılması söz konusu. Onu eleştirmek ve hakkında beyanda bulunmak yasaklanmış durumda. Bu ve benzeri birçok yasak ifade özgürlüğünü engellemektedir. Toplumsal muhalefetin Berkin Elvan’ın ölümüne dair yaptığı değerlendirmeler tamamen siyasidir. Yargı bağımsız olmadığından ötürü kişisel güvenliğimizin tehlikede olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.