Aşırı kâr hırsıyla üretim işçileri tehdit ediyor: HABAŞ'ta üç işçi ağır yaralandı

İzmir'in Aliağa ilçesindeki HABAŞ'ta yine bir patlama yaşandı, üç işçi ağır yaralandı. HABAŞ'ta geçen ay da benzer bir ihmal nedeniyle bir iş cinayeti meydana gelmişti. İşçilerin anlattıkları, patlamaların arkasında aynı neden olduğunu ortaya çıkarıyor: Aşırı kâr hırsıyla yapılan üretim!

İzmir Aliağa'daki HABAŞ’ta 25 Temmuz’da yaşanan patlamanın ardından gerekli önlemler alınmadığı için bugün sabah saatlerinde bir patlama daha yaşandı. Birinci ocakta meydana gelen patlamada üç işçi yaralandı. Patlamanın olduğu yerde bakımın yapılmadığına dikkat çeken işçiler patrona “Arızaları yama ile gidermeye çalışıyorlar. Tek kuruş masraf etmeden milyarlar kazanmak istiyorlar” diye tepki gösterdi.

Evrensel'den Turan Kara'nın haberine göre Aliağa'daki Habaş Demir Çelik Fabrikası’nda sıvı sürekli döküm makinesinde patlama oldu. Olayda işçilerden Veli Yılmaz, Ramazan Şen ve Hüseyin Gül ağır yaralandı. Çeşitli yerlerinde yanıklar oluşan işçiler, önce Aliağa Devlet Hastanesi’ne ardından Bozyaka Devlet Hastanesi’ne sevk edildi.

'AŞIRI KÂR HIRSIYLA YAPILAN ÜRETİM'

Türk Metal Aliağa Temsilciliği kazaya ilişkin bilgi vermezken, kazayı duyan işçilerin anlattıkları patlamaların arkasında aynı neden olduğunu ortaya çıkarıyor: Aşırı kâr hırsıyla yapılan üretim.

İşçiler sabah saatlerinde meydana gelen kazanın ocaktan kaynar çelik püskürmesi ile oluştuğunu, yola verilen çeliğin taşması ile oluştuğunu anlattı.

“Kontunide yol patlaması olarak duydum. Yol patlaması konutuniden sürekli döküm makinesine akan kaynar çeliği yolun almaması, dökümü çekmemesi ile oluşmuş. Yollukçu arkadaşlar püskürme ile yanmış” diyen bir işçi kontuninin çelikhane kurulduğundan beri bakım revizyon görmediğini söyledi.

İşçi “Arızaları yama ile gidermeye çalışıyorlar. Tek kuruş masraf etmeden milyarlar kazanmak istiyorlar ve işin gereği neyse onu yapmaktan geri duruyorlar. Bu yollardan saatte tonlarca kütük çıkıyor, önceden 6 yol vardı 8 yaptılar ama bunu yaparken hiç bir güçlendirme yapmadılar. Arızalar sürekli yamalarla kapatılıyor. Düzenli bir bakım revizyon en az 4-5 gün sürer ve bu sürede üretim olmamasına dayanamıyorlar. Bir de fabrikaya sürekli yeni işçiler girip çıkıyor ve yeni işçilere tecrübeli muamelesi yapılıyor, tecrübelilere de çok fazla iş yükü bindiriliyor” dedi.

'ÜRETİM MASRAF OLARAK GÖRÜNÜYOR'

“Kontuninin son demlerini yaşıyor zaten. Yeni kontuni kuruluyor, 3-4 aydır sürüyor kurulumu. Bunu yaparken bile eski malzemeleri kullanmaya özen gösteriyorlar. Fabrikadaki eskimiş, tamir görmüş, yedeğe çıkmış malzemelerle yeni kontuni kurmaya çalışıyorlar, süre biraz da onun için uzamış olabilir. Geçen patlama yaşanan yeni ocağı da öyle kurdular ve gördük işte. Pintilik, cimrilik bizim hayatımıza mal oluyor, iş güvenlik ihlali buralardan başlıyor ama ses eden yok. Sendikacılar eskiden avans yattı, maaşlar yattı diye duyuru yapardı onu bile yapamıyor yukarıdakiler yapmayın demiş” diyen işçi fabrikanın üretim kapasitesinin sürekli arttığını, ancak gereken tedbirlerin masraf olarak görüldüğünü söyledi.