Asgari ücrette ikinci tur görüşmesi bugün

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2017'de uygulanacak asgari ücreti belirlemek üzere bugün ikinci kez bir araya gelecek.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2017’de geçerli olacak asgari ücreti belirleme görüşmeleri için bugün ikinci toplantısını yapacak.

Milyonlarca asgari ücretli çalışanı ilgilendiren görüşmelerde, ilk toplantıda alınan karar doğrultusunda Türkiye İstatistik Kurumu, Hazine Müsteşarlığı, Devlet Planlama Teşkilatı gibi kurumlardan istenen ekonomik ve sosyal göstergelere ilişkin veriler değerlendirilecek.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 5'i işçi, 5'i işveren, 5'i hükümet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşuyor. Komisyonda işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını TİSK temsil ediyor. İş Kanunu gereğince, ücretlerin asgari düzeyinin komisyon aracılığı ile en geç iki yılda bir belirlenmesi gerekiyor.

Habertürk'te yer alan habere göre, ilk toplantıda yaşanan gerilimin ardından toplantıyı terk eden Türk-İş'in ikinci tura katılması beklenmiyor. İlk toplantı öncesi asgari ücret konusundaki görüşlerini ve beklentilerini açıklamak isteyen Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nihat Yurdakul, Çalışma Genel Müdürü Ali Kemal Sayın'ın buna izin vermemesi üzerine heyetiyle birlikte toplantıyı terk etmişti. Türk-İş, bakanlığın ilk toplantıda yaşanan gerilimi ortadan kaldıracak bir adım atmaması halinde toplantıya katılmayacağını açıklamıştı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu gelecek yıl geçerli olacak asgari ücret kapsamında ilk toplantısını, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde ve Bakan Mehmet Müezzinoğlu başkanlığında 6 Aralık 2016 Salı günü yapmıştı.