Asgari ücretlinin üç öğüne ayırabildiği para 2,5 TL!

DİSK-AR’ın araştırmasına göre asgari ücretlinin kişi başına üç öğün yemeğe ayırabildiği para 2,5 TL.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü DİSK-AR, Türkiye İstatistik Kurumu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerinden yararlanarak yaptığı çalışmada, asgari ücretle geçinen dört kişilik bir ailenin günlük olarak gıdaya ayırabildiği paranın 10 TL olduğunu ortaya koydu. Başka bir ifadeyle, tek kişinin asgari ücretle çalıştığı iki çocuklu bir ailede üç öğün için kişi başına ayrılabilen para günlük 2,5 TL.

DİSK-AR açıklamasında, “En yoksul yüzde 20’lik kesim yaşamını sürdürebilmek için gelirinin ancak yüzde 29’unu gıda harcamalarına ayırabilirken, eşi çalışmayan ve 2 çocuklu bir asgari ücretli, asgari geçim indirimli aylık bin 45 TL’lik gelirinden gıda için günlük ayırdığı 10 TL ile hem eşinin hem kendinin hem de çocuklarının karnını doyurmak zorunda” denildi.

KİRAYA 348 TL

TÜİK’e göre  2014 itibarıyla ortalama kira bedelinin 639 TL olduğunu belirten DİSK-AR, asgari ücretlinin kira ve diğer konut harcamalarına 348 TL ayırabildiğini vurguladı. DİSK-AR açıklaması, “Buna göre asgari ücretli en sağlıksız çevrede, kentsel donatı hizmetlerinin en az olduğu, deprem riski altındaki konutlarda yaşamak zorunda bırakılıyor. Sefalet sadece sofrada değil, sağlıksız konutlarda da asgari ücretliyi buluyor” diye devam etti.

SERVİS YOKSA İŞE GİTMEK İMKANSIZ

Türkiye ortalamasında tek bir otobüs biletinin 1,78 TL olduğunu belirten DİSK-AR, asgari ücretlinin ulaşıma günde 2,8 TL ayırabildiğini kaydetti. Başka bir ifadeyle işyerinin servisi yoksa, asgari ücretlinin işe gitme şansı bulunmuyor.

DİSK-AR açıklamasını şöyle sürdürdü:

Sonuç olarak asgari ücretin bu düzeyde belirlenmesi, sefalette ısrar anlamına geliyor. İşçilerin talebi asgari ücretin, bir işçinin ailesi ile birlikte asgari olarak temel ihtiyaçlarını karşılayacak, işçiyi kimseye muhtaç etmeyecek bir düzeyde belirlenmesi ve sefaletin son bulmasıdır. “Asgari ücretliyi enflasyona ezdirmedik” söylemi, aslında asgari ücretliyi daha da yoksullaştırmadık anlamına gelmektedir. Dünyanın hiçbir yerinde hükümetler ücretlerde erimeye yol açmadık diye övünmezler.

Asgari ücretin ekonomik büyüme ve verimlilik artışından pay almaması, üretilen kaynakların belirli ellerde toplanması anlamına gelmektedir. Gelir dağılımını düzeltici bir rol oynaması beklenen asgari ücretin, açlık sınırının bile altında belirlenmesi vicdanları zedelemektedir. Asgari ücretin, temel gereksinimleri karşılayacak bir biçimde ele alınması gerekmektedir.