Asgari Ücret Komisyonu toplandı: 1300 lira asgari ücret görüşülüyor

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplantısı bugün başladı. İşçi sendikaları ve hükümet kanadının, talepleri görüşmesi ve 1300 lira konusunda anlaşmaya varması bekleniyor. Çalışma Bakanı Soylu, Temmuz'da asgari ücrete zam gelip gelmeyeceği yönündeki soruya, "1300 liralık söz, bütün yılı kapsayan bir tahahüttür. Değişim göstereceği yönünde bir endişeye gerek yok" yanıtını verdi…

Türkiye’de yaklaşık 6 milyonu ilgilendiren asgari ücret pazarlığı bugün başladı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplantısı gerçekleştiriliyor. Pazarlıkta işçi sendikaları ve hükümet kanadının taleplerini görüşmesi ve 1300 lira konusunda anlaşmaya varması bekleniyor.

Çalışma Bakanı Süleyman Soylu, toplantının açılışında konuştu ve asgari ücret konusunda tüm tarafların isteklerinin yerine getirilmesi için özenle çalışılacağına işaret etti.

Soylu, açıklamalar sonrasında soruları yanıtladı.

SOYLU: SONUCA HEP BİRLİKTE ULAŞACAĞIZ

Çalışma Bakanı Soylu, asgari ücretin yükünün paylaşılıp paylaşılmayacağı yönünde gelen soruya şöyle yanıt verdi:

"İstihdam dostu politikalar, bizim 13 yıllık temel politikalarımız olarak ortada durmaktadır, devam ettirmek zorundayız. Bir taraftan istihdamı öncelemeliyiz, iş alemimizin içinde durduğu durumu rasyonel şekilde gözetmeliyiz aynı şekilde işçiyi de gözetmeliyiz ama mali disipline de dikkat etmeliyiz. Bir taraftan hedeflerimize ulaşma gibi çok önemli bir misyonumuz var. Bir taraftan insan onuru gibi bir sorumluluğumuz var. İnanıyorum ki tarafların da kabul göstereceği bir sonucu hep birlikte ulaşacağız."

TEMMUZ ZAMMI NE OLACAK?

Soylu, Temmuz'da asgari ücrete zam gelip gelmeyeceği yönündeki soruya, "1300 liralık söz, bütün yılı kapsayan bir tahahüttür. Değişim göstereceği yönünde bir endişeye gerek yok" yanıtını verdi.

Türk-İş Temsilcisi Nazmi Irgat, yıllardır asgari ücret konusundaki görüşlerde artık işçi tarafının haklılığının anlaşıldığını düşündüğünü ifade etti.

Komisyondan bugün asgari ücretle ilgili bir sonucun çıkması beklenmiyor. 

PATRONLAR İSTEMİYOR 

Asgari ücretin 1300 liraya çıkması, başta perakendeciler olmak üzere iş dünyasında ekstra yük kaygısı yaratmıştı. 

Hükümet ise seçim öncesi ve sonrası açıklamalarında, "asgari ücretteki artışın yükünün işverenlerle paylaşılacağı" konusunda açıklamalar yapmıştı.

Hükümetin 2016 yılı için teklif edeceği 1300 TL’lik asgari ücretle ilgili kararı alacak olan komisyon öncesi, işverenler önerilerini açıklamıştı. Komisyon çalışmalarına işverenler adına katılacak olan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) Başkanı Yağız Eyüboğlu, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) priminde 5 puan indirim ve işsizlik sigortası primlerinden işveren payının alınmaması gibi önerileri gündeme getireceklerini söyledi.